Ο Φραγκίσκος, ο οποίος είναι 87 ετών, έχει μέχρι στιγμής πιστωθεί ότι οδήγησε τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να υιοθετήσει μια πιο φιλόξενη προσέγγιση προς την κοινότητα LGBT.
Σάλος έχει προκληθεί στην Ιταλία καθώς ο πάπας Φραγκίσκος φέρεται να χρησιμοποίησε, έναν εξαιρετικά υποτιμητικό όρο προς την κοινότητα ΛΟΑΤ, σε συζήτηση με ιερωμένους για την ένταξη ή μη ομοφυλόφιλων σε ιερατικές σχολές.
Ο πάπας, σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με Ιταλούς επισκόπους να επανέλαβε τη θέση ότι οι γκέι δεν πρέπει να γίνονται δεκτοί σε ιερατικές σχολές, υποστηρίζοντας ότι μολονότι είναι σημαντικό να ανοίγει η Εκκλησία την αγκαλιά της σε όλους, είναι πιθανό ένας γκέι να έχει διπλή ζωή. Στη συνέχεια, δε, φέρεται να είπε ότι υπάρχει ήδη αρκετή παρουσία γκέι σε ορισμένες ιερατικές σχολές και δεν χρειαζόμαστε άλλους.
Ο πάπας χρησιμοποίησε έναν χυδαίο ιταλικό όρο για να αναφερθεί στους γκέι
Χρησιμοποίησε όμως, έναν χυδαίο ιταλικό όρο για να τους χαρακτηρίσει. Η La Repubblica και η Corriere della Sera, οι μεγαλύτερες εφημερίδες κυκλοφορίας της Ιταλίας, ανέφεραν ότι ο Πάπας είπε ότι τα κολέγια ιεροσύνης, είναι ήδη πολύ γεμάτα από «frociaggine», που μεταφράζεται περίπου ως «αδερφή».
Το Βατικανό δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.
Η La Repubblica απέδωσε την ιστορία της σε αρκετές απροσδιόριστες πηγές, ενώ η Corriere επικαλέστηκε επισκόπους που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο πάπας, ως Αργεντινός, μπορεί να μην είχε συνειδητοποιήσει ότι ο ιταλικός όρος που χρησιμοποίησε ήταν προσβλητικός.
Τόσο η La Repubblica όσο και Corriere ανέφεραν, επίσης, ότι σε συνάντηση τον περασμένο Νοέμβριο αποφασίστηκε ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες μπορούν να γίνουν δεκτοί σε ιερατικές σχολές αρκεί να μην έχουν σεξουαλική ζωή αλλά αυτή η απόφαση μπλοκαρίστηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο.
«Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;»
Ο Φραγκίσκος, ο οποίος είναι 87 ετών, έχει μέχρι στιγμής πιστωθεί ότι οδήγησε τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να υιοθετήσει μια πιο φιλόξενη προσέγγιση προς την κοινότητα LGBT.
Το 2013, στην αρχή της παπικής του θητείας, είπε: «Αν ένα άτομο είναι ομοφυλόφιλο και αναζητά τον Θεό και έχει καλή θέληση, ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;», ενώ πέρυσι επέτρεψε στους ιερείς να ευλογούν μέλη ομόφυλων ζευγαριών, προκαλώντας σημαντικές συντηρητικές αντιδράσεις.
Παρ ‘όλα αυτά, έδωσε ένα παρόμοιο μήνυμα για τους ομοφυλόφιλους ιεροσπουδαστές – χωρίς τον προαναφερόμενο χαρακτηρισμό – όταν συναντήθηκε με Ιταλούς επισκόπους το 2018, λέγοντάς τους να ελέγξουν προσεκτικά τους αιτούντες ιεροσύνη και να απορρίψουν τυχόν ύποπτους ομοφυλόφιλους.
Σε ένα έγγραφο του 2005, που κυκλοφόρησε υπό τον εκλιπόντα προκάτοχο του Φραγκίσκου, Βενέδικτο, το Βατικανό δήλωσε ότι η Εκκλησία θα μπορούσε να δεχθεί στην ιεροσύνη εκείνους που είχαν σαφώς ξεπεράσει τις ομοφυλοφιλικές τάσεις για τουλάχιστον τρία χρόνια.
Το έγγραφο ανέφερε ότι οι ομοφυλόφιλοι και εκείνοι με «βαθιά ριζωμένες» ομοφυλοφιλικές τάσεις και εκείνοι που «υποστηρίζουν τη λεγόμενη ομοφυλοφιλική κουλτούρα» θα πρέπει να αποκλειστούν.