Επικαιρότητα Κόσμος

Παραμένει στον Κόλπο το αεροπλανοφόρο Νίμιτς μετά τη νέα ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν

Παραμένει στον Κόλπο το αεροπλανοφόρο Νίμιτς μετά τη νέα ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν

Ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Κρίστοφερ Μίλερ ανακοίνωσε ότι το αεροπλανοφόρο Νίμιτς, το οποίο επρόκειτο να αποσυρθεί, θα παραμείνει στην περιοχή του Περσικού Κόλπου μετά από «πρόσφατες απειλές» από την ιρανική πλευρά.

«Λόγω των πρόσφατων απειλών από τους Ιρανούς ηγέτες εναντίον του Προέδρου Τραμπ και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ, το αεροπλανοφόρο Νίμιτς διατάχθηκε να σταματήσει την τακτική αναδιάταξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μίλερ.

«Το Νίμιτς θα παραμείνει τώρα στην περιοχή δράσης της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών», πρόσθεσε.

Το γιγαντιαίο αεροπλανοφόρο περιπολούσε στην περιοχή του Κόλπου από τα τέλη Νοεμβρίου, αλλά τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Κρίστοφερ Μίλερ διέταξε το Νίμιτς να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι New York Times ανέφεραν -επικαλούμενοι αξιωματούχους των ΗΠΑ- ότι το βήμα αυτό εντασσόταν στο πλαίσιο της «αποκλιμάκωσης» με την Τεχεράνη για να αποφευχθεί μια σύγκρουση τις τελευταίες ημέρες του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Προηγουμένως, υπήρχαν αναφορές  ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αναζητούσε επιλογές για αποδυνάμωση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν πριν αποχωρήσει από το αξίωμα. Λίγο μετά από αυτό το δημοσίευμα των New York Times, ο ιρανικός πυρηνικός επιστήμονας Μοχσέν Φαχριζαντέχ δολοφονήθηκε έξω από την Τεχεράνη.

Πηγή: AMN