Επικαιρότητα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Παυλόπουλος: Η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στους πρόσφυγες δεν θα μείνει χωρίς κυρώσεις

Η δίμετρη «λησταρχίνα» των «ροζ πανθήρων» αποκαλύπτει στο «Μαζί σου» τη μυθιστορηματική ζωή της! ΒΙΝΤΕΟ

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επέκρινε σε αυστηρούς τόνους την Τουρκία για την συμπεριφορά της προς τους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι αυτή δεν συνάδει με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Αγκυρα έναντι της Ευρώπης, ενώ υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν κυρώσεις για αυτό.

«Η Τουρκία οφείλει να συμπεριφέρεται στους πρόσφυγες υπό όρους ανθρωπισμού και πλήρους σεβασμού των κατά το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο δικαιωμάτων τους, τηρώντας στο ακέραιο και τις δεσμεύσεις που έχει εν προκειμένω αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος από τη Σάμο, όπου παρέστη στις εκδηλώσεις για την 107η επέτειο της ένωσης του νησιού με την Ελλάδα.

«Η ως σήμερα συμπεριφορά της έναντι των προσφύγων, η οποία βρίσκεται στον αντίποδα των υποχρεώσεών της, δεν πρόκειται να μείνει χωρίς κυρώσεις, πέραν δε τούτου υπονομεύει το κύρος της διεθνώς», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παυλόπουλος: Η Τουρκία να σέβεται τα σύνορα και την ΑΟΖ της Ελλάδας
«Τείνουμε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία και τον λαό της, πιστεύοντας ακράδαντα ότι το παρελθόν δεν πρέπει να μας διχάζει αλλά να μας ενώνει, έτσι ώστε το Αιγαίο να είναι πάντα θάλασσα ειρήνης και, γενικότερα, ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ μας», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος αλλά πρόσθεσε ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και να εγκαταλείψει την τακτική της βάναυσης παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία οφείλει να σέβεται και την κυριαρχία, τα σύνορα, το έδαφος και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, που είναι και σύνορα, έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε ο Πρόεδρος και κατέληξε επισημαίνοντας πως η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι «εμείς, οι Έλληνες, ως εγγυητές της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας, θα επιβάλουμε, εφόσον χρειασθεί, τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».