Επικαιρότητα Κορωνοΐός

Πειραματικό σπρέι θα μπορούσε να προστατεύσει από όλες τις μεταλλάξεις του κορονοϊού για 8 ώρες

Πειραματικό σπρέι θα μπορούσε να προστατεύσει από όλες τις μεταλλάξεις του κορονοϊού για 8 ώρες

Στις μελέτες που έγιναν σε ποντίκια το σκεύασμα ήταν αποτελεσματικό και απέναντι στην Όμικρον

Ένα νέο πειραματικό ρινικό σπρέι θα μπορούσε να αποτρέψει τη μόλυνση από τον κορονοϊό για έως και οκτώ ώρες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η πολλά υποσχόμενη θεραπεία έδειξε ότι μπορεί να εμποδίσει τη μόλυνση από τον ιό σε εργαστηριακές μελέτες που διεξήχθησαν σε ποντίκια, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι στη Φινλανδία.

«Αυτή η τεχνολογία είναι φθηνή και εξαιρετικά κατασκευασμένη και ο αναστολέας λειτουργεί εξίσου καλά ενάντια σε όλες τις παραλλαγές», δήλωσε στο Gizmodo η συγγραφέας της μελέτης Kalle Saksela.

«Λειτουργεί επίσης κατά του εξαφανισμένου πλέον ιού SARS, επομένως θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμεύσει ως μέτρο έκτακτης ανάγκης έναντι πιθανών νέων κορονοϊών».

Το σπρέι προστάτευσε και από τη μετάλλαξη Όμικρον

Το σπρέι, που αναπτύχθηκε για ανοσοκατεσταλμένους και άλλους ανθρώπους υψηλού κινδύνου, είναι κατασκευασμένο από μια συνθετική πρωτεΐνη που μοιάζει με αντίσωμα που αναγνωρίζει και συνδέεται με την πρωτεΐνη ακίδας του κορωνοϊού – σταματώντας προσωρινά τα ίχνη της, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια μικρή δόση του απέτρεψε τη μόλυνση των κυττάρων με όλες τις παραλλαγές του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένου και της μετάλλαξης Όμικρον.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα στην ανώτερη αναπνευστική οδό και στους πνεύμονές τους μετά την έκθεση στην παραλλαγή Beta του COVID-19.

Ωστόσο, το ρινικό σπρέι δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη σε ανθρώπους, οι εργαστηριακές μελέτες δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους και απαιτείται περισσότερη έρευνα, είπαν οι επιστήμονες.

Η Saksela προειδοποίησε επίσης ότι η θεραπεία δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει τα εμβόλια ή άλλα φάρμακα.

«Η χρήση του έχει σκοπό να προστατεύσει από τη μόλυνση SARS-CoV-2», είπε η ερευνήτρια. «Ωστόσο, δεν πρόκειται για εμβόλιο, ούτε για εναλλακτική λύση για εμβόλια, αλλά για συμπλήρωμα του εμβολιασμού για την παροχή πρόσθετης προστασίας».