Ελλάδα Επικαιρότητα

Πέθανε ο Τάσος Μπιρσίμ, ο σκηνοθέτης του Ανδρέα Παπανδρέου

Έφυγε από τη ζωή Τάσος Μπιρσίμ, οποίος έγραψε τη δική του ιστορία στην ελληνική τηλεόραση. Υπήρξε διευθυντής τηλεόρασης στην ΕΡΤ κατά τη δεκαετία του 1980 και σκηνοθέτης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Την είδηση για τον θάνατο του Τάσου Μπιρσίμ έκανε γνωστή ο γιος του. Όπως ανέφερε έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024 στις 18:55. Ο εμβληματικός σκηνοθέτης είχε συνδέσει το όνομά του με τις συγκεντρώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και είχε αφήσει το στίγμα του τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική τηλεόραση.

Η εξόδιος ακολουθία και αποτέφρωση του θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Ποιος ήταν ο Τάσος Μπιρσίμ

Ο Τάσος Μπιρσίμ υπήρξε διευθυντής τηλεόρασης στην ΕΡΤ κατά τη δεκαετία του 1980 και προσωπικός σκηνοθέτης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ήταν από τους ανθρώπους που συνέβαλαν τα μέγιστα στη δημιουργία της ιδιωτικής τηλεόρασης στα κανάλια AΝΤ1, MEGA και ΣΚΑΙ στην Ελλάδα μέχρι και πρόσφατα. Για πολλούς ήταν ο άνθρωπος που ενσάρκωνε την ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.

Δημιούργησε και επεξεργάστηκε το πρώτο έγχρωμο σήμα αρχής και τέλους του δελτίου ειδήσεων με τη χρήση λέιζερ και ειδικών εφέ για την ΕΡΤ.

 

Είχε προσωπική σχέση με τον Ανδρέα Παπανδρέου, είχε φτιάξει τη δική του μοναδική σχολή στις καλύψεις των πολιτικών συγκεντρώσεων αφήνοντας τη σφραγίδα του στα πιο μεγάλα ελληνικά πολιτικά γεγονότα με το ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο.

Το διάστημα μεταξύ 1987-1989 είχε αναλάβει τη θέση του διευθυντής τηλεόρασης στην ΕΡΤ Α.Ε.

Είχε την σκηνοθεσία και την οργάνωση Παραγωγής στην εκπομπή «Ένας μετανάστης στον Λευκό Οίκο» στις 08.08.1988 για τον υποψήφιο Πρόεδρο των Η.Π.Α , Μάικ Δουκάκη.

Ήταν πίσω από την τηλεσυνέντευξη μέσω δορυφόρου LIVE για το ABC, του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Είχε εμπνευστεί και πραγματοποίησε την πρώτη Πανευρωπαικά τηλεσυνεδρίαση μέσω δορυφόρου των “Έξι για την Ειρήνη” ( Παπανδρέου, Πάλμε, Αλφονσίν, Νιερέρε, Γκάντι, Ντε λα Μαντρίτ ), η οποία σχολιάσθηκε με πολύ θετικό τρόπο από τον Διεθνή Τύπο.

Οργάνωσε την παραγωγή και τη σκηνοθεσία πρωινής ζώνης – για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση ( ΕΤ-1) – με την εκπομπή “Μια καλημέρα είναι αυτή”.

Ανάμεσα στα γεγονότα που έφεραν τη δική του σκηνοθετική υπογραφή ήταν η υποδοχή του Ευρώ το 2004, η Τελετή εγκαινίων Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το 2001, η Τελετή Millennium – “Υποδεχόμαστε το 2000 στο ΦΩΣ της Ακρόπολης”, τα εγκαίνια της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου Χαρίλαος Τρικούπης το 2004.

Οργάνωσε και σκηνοθέτησε μεγάλα live διεθνή πολιτικά και αθλητικά γεγονότα. Από το Ράλι Ακρόπολις, στους Μεσογειακούς Αγώνες Στίβου, το Ευρωμπάσκετ, το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου, την υποδοχή των Ολυμπιονικών το 1996 καθώς και την τελετή έναρξης, τελετή λήξης του ΑΘΗΝΑ ’97.

Το συγκινητικό αντίο από τον γιο του

Την είδηση για τον θάνατο του Τάσου Μπιρσίμ έκανε γνωστή ο γιος του Στάμος με μια συγκινητική ανάρτηση στο Facebook:

«Καληνύχτα πατέρα.
Άντεξες. Θαρραλέα πολέμησες και μέχρι την τελευταία πνοή σου η κάμερά σου σταθερή. Θετική. Φωτεινή. Όπως και η ζωή σου, η καριέρα σου. Η οικογένειά σου. Όλους τους αγκάλιαζες με την πιο μεγάλη προστατευτική αγκαλιά. Να τους καθοδηγήσεις. Να τους αγαπήσεις. Να τους συμβουλέψεις.

Ώρα να ξεκουραστείς πατέρα. Αντίο…

Σήμερα 5/6/2024 έφυγε από την ζωή ο Τάσος Μπιρσίμ, ο πολυαγαπημένος σκηνοθέτης του Ανδρέα Παπανδρέου.
Με βαθύτατη θλίψη, ο Στάμος και η Μαρουσώ Μπιρσίμ με την οικογένεια Τάσου Μπιρσίμ ανακοινώνει ότι ο αγαπημένος σύζυγος, πατέρας και παππούς, Τάσος Μπιρσίμ, έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024 στις 18:55. Η εξόδιος ακολουθία και αποτέφρωση θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Ο Τάσος Μπιρσίμ, ο προσωπικός χαρισματικός σκηνοθέτης του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, υπήρξε διευθυντής τηλεόρασης στην ΕΡΤ κατά την δεκαετία του 1980. ΄Ήταν στο επίκεντρο της θεμελίωσης και δημιουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης του Ant1, Mega και ΣΚΑΙ στην Ελλάδα μέχρι και πρόσφατα.

Με αριθμό μαθητικού μητρώου 1 το 1965 στην Σχολή Κινηματογράφου και τηλεόρασης Π.ΠΑΠΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ο Τάσος Μπιρσίμ άρχιζε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 μια παθιασμένη καριέρα στην Ελληνική τηλεόραση που σύντομα τον φέρνει κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου και τα πιο μεγάλα ελληνικά πολιτικά γεγονότα με το ΠΑΣΟΚ.

Με την υποδοχή του Ευρώ το 2002, την Τελετή εγκαινίων Αεροδρόμιο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ το 2001, την Τελετή Millennium – “Υποδεχόμαστε το 2000 στο ΦΩΣ της Ακρόπολης”, τα εγκαίνια της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου Χαρίλαος Τρικούπης το 2004, ο Τάσος Μπιρσίμ δημιουργεί ιστορία στην καρδιά των μεγάλων γεγονότων της χώρας μας.

Με συχνές επισκέψεις σε περισσότερους από 130 τηλεοπτικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο, βραβευμένος με το 1ο βραβείο “ΣΤΡΑΤΙΕΣ και ΛΑΟΙ” στο φεστιβάλ της Ρώμης 1994, ο Τάσος Μπιρσίμ ονειρευόταν ακούραστα τον εκσυγχρονισμό της τηλεοπτικής παραγωγής στην χώρα μας με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο. Πίσω από τις κάμερες με τους ταλαντούχους τεχνικούς αλλά και μπροστά από τις κάμερες με τους αγαπημένους του παρουσιαστές, ο Τάσος Μπιρσίμ, δημιουργούσε χιλιάδες τηλεοπτικές ώρες με πάθος και μεγάλο σεβασμό για τον τηλεθεατή.

Υπήρξε πρωτεργάτης στην οργάνωση , σκηνοθεσία , μεγάλων live διεθνών πολιτικών και αθλητικών συναντήσεων. Από το Ράλι Ακρόπολις, στους Μεσογειακούς Αγώνες Στίβου, το Ευρωμπάσκετ, το Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα Στίβου, την υποδοχή των Ολυμπιονικών το 1996 καθώς και την τελετή έναρξης, τελετή λήξης του ΑΘΗΝΑ ’97.

Από το 2017 και μέχρι πρόσφατα ο Τάσος Μπιρσίμ ήταν ο σκηνοθέτης της εκπομπής «Με Αρετή και Τόλμη» των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από το αγαπημένο του Λεωνίδιο στην Αρκαδία, πριν δυο χρόνια, η Ειρήνη Νικολοπούλου έγραψε:

“Ο Τάσος δεν έγινε πλούσιος γιατί δεν τον ενδιέφεραν τα χρήματα, αλλά εστίαζε με πάθος σε ότι κι αν έκανε.
Κι αν ο θρύλος τον θέλει να πολλαπλασίαζε με τους φακούς, τις εντολές του στις κάμερες και τα κουμπιά του στην κονσόλα του control room της ΕΡΤ, τους οπαδούς των συγκεντρώσεων των πρώτων ετών του ΠΑΣΟΚ, που του έφερε φήμη και τον καθιέρωσε ως μάγο της τηλεσκηνοθεσίας, η αλήθεια είναι αυτή: Ο Τάσος παρέμεινε απλός, ταπεινός, ψυχούλα, άνθρωπος πάνω απ’ όλα με ζεστασιά, γλυκομίλητος και άντρας από βελούδο.”

Στο παρακάτω link μια ματιά πίσω από τις κάμερες του Τάσου Μπιρσίμ κατά την συναυλία του Σταμάτη Σπανουδάκη που σκηνοθέτησε με πολύ αγάπη κάτω από την σκιά της Ακρόπολης στο Ηρώδειο τον περασμένο Οκτώβρη (μουσική – συναυλία πνευματικά δικαιώματα Σταμάτη Σπανουδάκη)».