Ενέργεια Επικαιρότητα

Πετρέλαιο: Ενισχύεται η τιμή του εν μέσω αβεβαιοτήτων για την προσφορά

Όλαφ Σολτς για φυσικό αέριο: Μειώνει τον ΦΠΑ από το 19% στο 7% έως το 2024

Οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο καλλιεργούν τις ανησυχίες

Πετρέλαιο: Ενισχύεται η τιμή του εν μέσω αβεβαιοτήτων για την προσφορά

Ανοδικά κινείται η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προσκρούουν σε εμπόδια, την ίδια ώρα που διαφαίνεται η επιβολή εμπάργκο στης ρωσικές αποστολές πετρελαίου. Οι δύο παραπάνω παράγοντες συσφίγγουν περαιτέρω την προσφορά του μαύρου χρυσού που «αγωνίζεται» να καλύψει την ακόμα ισχυρή ζήτηση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 1,42 δολάρια ή 1,5% στα 94,30 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του WTI σημείωσαν άνοδο 1,37 δολάρια ή 1,6%, στα 88,20 δολάρια το βαρέλι.

«Στενεύει» η προσφορά

Οι τιμές μεταβλήθηκαν ελάχιστα την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα κέρδη από την μείωση της παραγωγής που αποφάσισαν τα μέλη του ΟΠΕΚ+, αντισταθμίστηκαν από τα lockdown στην Κίνα, που είναι ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο.

Η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία εξέφρασαν ότι έχουν «σοβαρές αμφιβολίες» για τις προθέσεις του Ιράν να αναβιώσει τηνπυρηνική συμφωνία, εξέλιξη που θα κρατήσει το ιρανικό πετρέλαιο εκτός αγοράς και να διατηρήσει την παγκόσμια προσφορά σφιχτή.

Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να ανακάμψουν προς το τέλος του έτους, καθώς η προσφορά αναμένεται να περιοριστεί περαιτέρω όταν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο στις 5 Δεκεμβρίου.

Η G7 θα εφαρμόσει ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο για να περιορίσει τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, και σχεδιάζει να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να συνεχίσει να ρέει στις αναδυόμενες χώρες.

Στις αρνητικές ειδήσεις, η ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα θα μπορούσε να συρρικνωθεί για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες φέτος, καθώς η πολιτική μηδενικής κυκλοφορίας που εφαρμόζει το Πεκίνο, κρατά τους ανθρώπους στο σπίτι και μειώνει την κατανάλωση καυσίμων.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμες να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει την αξία του δολαρίου ΗΠΑ έναντι των νομισμάτων και να καταστήσει ακριβότερο το πετρέλαιο σε επενδυτές που κατέχουν άλλα νομίσματα.