Ελλάδα Επικαιρότητα

ΠΟΕΔΗΝ – Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία – Χάνουμε ασθενείς εκτός ΜΕΘ – Γίνεται επιλογή ασθενών

ΠΟΕΔΗΝ – Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία – Χάνουμε ασθενείς εκτός ΜΕΘ – Γίνεται επιλογή ασθενών

«Θερίζει» ο κοροναϊός, ενώ γίνεται «επιλογή ασθενών για διασωλήνωση, για προσωρινή ΜΕΘ και για κανονική ΜΕΘ, με ηλικιακά κριτήρια», επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ
Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει η ΠΟΕΔΗΝ την κατάσταση που επικρατεία στα νοσοκομεία, εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας.

«Τραγική» χαρακτηρίζει, μάλιστα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος, την κατάσταση των νοσοκομείων, τονίζοντας πως «θερίζει» ο κοροναϊός και αναφέροντας ότι γίνεται «επιλογή ασθενών για διασωλήνωση, για προσωρινή ΜΕΘ και για κανονική ΜΕΘ, με ηλικιακά κριτήρια».

«Η κατάσταση είναι τραγική. Δεν προλαβαίνουμε να μαζεύουμε τους νεκρούς ασθενείς. Γίνεται επιλογή ασθενών για ΜΕΘ, αλλά και επιλογή ασθενών προς διασωλήνωση», υπογραμμίζει ο κ. Γιαννάκος, βάσει των στοιχείων που συγκεντρώνει καθημερινά για τα δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.

Σε συνομιλία που είχε σήμερα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ με τον διευθυντή γιατρό του νοσοκομείου «Παπανικολάου» κ. Τρελόπουλο, του είπε ότι στις κλινικές κοροναϊού διασωληνώνονται ασθενείς, κατά βάσει, μόνο εάν υπάρχει κενή κλίνη ΜΕΘ, ενώ του μετέφερε, επίσης, πως «καταλήγουν ασθενείς στις κλινικές, χωρίς να διασωληνώνονται, λόγω έλλειψης ΜΕΘ.

«Καμία κενή ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα»
Στην Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχουν δεκάδες ασθενείς εκτός ΜΕΘ, ενώ γίνονται επιλογές ασθενών σε τρία επίπεδα: Για διασωλήνωση, για πρόχειρες ΜΕΘ και για κανονική ΜΕΘ. Υπάρχει «πλημμελής ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, με υποτυπώδη εξοπλισμό», υποστηρίζει ο κ. Γιαννάκος.

Στο ΑΧΕΠΑ, υπάρχουν 4 διασωληνωμένοι στις κλινικές.

Στο Ιπποκράτειο, 6 διασωληνωμένοι στο… χειρουργείο!

Στο Παπαγεωργίου 18 διασωληνωμένοι προσωρινά σε ΜΑΦ και δύο στη Στεφανιαία Μονάδα.

Στο Παπανικολάου, εάν δεν βρεθεί κλίνη ΜΕΘ, κατά βάσει, δεν διασωληνώνουν ασθενείς, όπως προαναφέρθηκε. Γι’ αυτό και δεν εμφανίζονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στις κλινικές ή στα χειρουργεία, εξηγεί ο κ. Γιαννάκος.

Στην Κατερίνη ένας διασωληνωμένος ασθενής εκτός ΜΕΘ, στη Χαλκιδική δύο.

Ελάχιστες κενές κλίνες ΜΕΘ και στην υπόλοιπη Ελλάδα
Στη Θεσσαλία «ζορίζουν τα πράγματα». Στο Βόλο έχουν σταθερά πάνω από 4 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, ενώ «πέθανε ένας 60χρονος, περιμένοντας να βρει ΜΕΘ».

Τρεις παθολόγοι νόσησαν από κοροναϊό, με τη διασπορά που υπήρξε στην Παθολογική, μαζί με 8 ασθενείς, και έτσι «ξέμειναν από γιατρούς! Θα βοηθήσουν τώρα εθελοντές γιατροί. Μεταξύ αυτών και ένας πνευμονολόγος, που νοσηλεύτηκε και σώθηκε στη ΜΕΘ από κοροναϊό».

Στο Γενικό Λάρισας, υπάρχουν σταθερά πάνω από 4 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Στη Στερεά Ελλάδα είναι γεμάτες οι ΜΕΘ, εκτός μίας. Όλες οι κλίνες ΜΕΘ γεμάτες και σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα.

Στην Ήπειρο, υπάρχουν μόνο 2 κενές κλίνες ΜΕΘ.

Στην Αττική, εμφανίζονται 14 κενές κλίνες ΜΕΘ, με δεκάδες διασωληνωμένους εκτός.

Ενδεικτικά, οι 14 κενές κλίνες ΜΕΘ:

Κρατικό Νίκαιας 6.

Γεννηματάς 5.

Ερυθρός 2.

Θριάσιο 1.

Στην Κρήτη, είναι καλύτερα τα πράγματα με 11 κενές κλίνες ΜΕΘ.

Στην Κέρκυρα, σταθερά με 5 κενές κλίνες στις 7.

Στη Ρόδο, είναι κενές και οι 2 κλίνες ΜΕΘ.

Στη Μυτιλήνη, κενές οι 2 από τις 3 κλίνες ΜΕΘ.

Στη Σάμο, κενές και οι 2 κλίνες ΜΕΘ.

Το ευχάριστο, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, είναι ότι η ΜΕΘ 5 κλινών στο Αγλαΐα Κυριακού είναι άδεια από μικρά παιδιά – η μόνη στην Αττική.

Στα δυσάρεστα, το βρέφος που νοσηλεύεται επί ημέρες στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου και ένας βρέφος δύο μηνών στη ΜΕΘ του Ρίου.

Επίσης, στη ΜΕΘ του Ρίου νοσηλεύεται αγοράκι σπό το Αγρίνιο δύο μηνών, για το οποίο οι γιατροί δίνουν μάχη να μην διασωληνωθεί. Το παιδάκι νοσηλεύτηκε σε κλινική, πήρε εξιτήριο, υποτροποίασε και τώρα βρίσκεται στη ΜΕΘ, ενώ νοσούσε και η οικογένειά του.

ΠΗΓΗ in.gr