Επικαιρότητα ΥΠ.ΕΞ

Ποια είναι η Νάιλα Μανγκούς – Η αμφιλεγόμενη πολέμια του Καντάφι που προκάλεσε το διπλωματικό επεισόδιο

Ποια είναι η Νάιλα Μανγκούς – Η αμφιλεγόμενη πολέμια του Καντάφι που προκάλεσε το διπλωματικό επεισόδιο

Η Νάιλα Μανγκούς είναι η αρνητική πρωταγωνίστρια του διπλωματικού επεισοδίου με τον Νίκο Δένδια. Αλλά ποια είναι η υπουργός Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Λιβύης που έχει βάλει την υπογραφή της στην τουρκολιβυκή συμφωνία.

Η Νάιλα Μανγκούς βρίσκεται επικεφαλής της διπλωματίας της Λιβύης, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας της Βόρειας Αφρικής. Η δυναμική υπουργός στο μουσουλμανικό αυτό κράτος, σπούδασε νομικά στις ΗΠΑ, διατηρώντας, πάντοτε, ενεργές τις διασυνδέσεις της πέραν του Ατλαντικού.

Οι Ρώσοι και γενικότερα οι φίλιες δυνάμεις στον Λίβυο στρατάρχη Χαφτάρ βρίσκουν πλέον απέναντί τους τη Νάιλα Μανγκούς, τη «σιδηρά κυρία» που κρατά γερά τα ηνία του λιβυκού Υπουργείου Εξωτερικών.

Έντεκα χρόνια μετά τη δολοφονία του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, η Μανγκούς δεν έχει εγκαταλείψει το όραμά της για μία «κοινωνία των πολιτών», κατά τα δυτικά πρότυπα.

Εγκατέλειψε την πατρίδα της το 2012 και μετανάστευσε στις ΗΠΑ, ακριβώς όταν άρχιζε να φουντώνει ο εμφύλιος. Τότε, δεν είχε κρύψει την απογοήτευσή της για την τροπή της λαϊκής εξέγερσης που έριξε τον Λίβυο δικτάτορα από τον θρόνο του για να τον λιντσάρει μέχρι θανάτου.

 

Από θέση ισχύος πια, η Νάιλα Μανγκούς είναι εκείνη που υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την τουρκολιβυκή συμφωνία, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019, το οποίο έχει καταδικαστεί από την παγκόσμια κοινότητα.

Πριν από λίγα 24ωρα, η μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη έσπευσε να στηρίξει την Μανγκούς. Το Προεδρικό Συμβούλιο, το οποίο, όμως, απορρίπτει η μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης, αποφάσισε την αποπομπή της Νάιλα Μανγκούς από τη θέση της υπουργού Εξωτερικών.

Όπως ανακοίνωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, η Νάιλα Μανγκούς συνεχίζει κανονικά να ασκεί τα καθήκοντά της.

Ποια είναι η Νάιλα Μανγκούς – Η αμφιλεγόμενη πολέμια του Καντάφι που προκάλεσε το διπλωματικό επεισόδιο

Αμετακίνητη προς το παρόν, έκανε «καψώνι» στον Νίκο Δένδια, αναγκάζοντάς τον ουσιαστικά να μην αποβιβαστεί από το αεροπλάνο στην Τρίπολη, κλιμακώνοντας τη διπλωματική κρίση με την Αθήνα, προς ικανοποίηση της Άγκυρας.