Ελληνική Πολιτική Επικαιρότητα

«Πόλεμος» στην Κεντροαριστέρα: Στα άκρα η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ενόψει του β΄ γύρου των εκλογών

Η οδυνηρή ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχασε 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές αλλά και η σημαντική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, «άναψε τα αίματα» στο χώρο

Το αποτέλεσμα της κάλπης της προηγούμενης Κυριακής έστειλε πολλαπλά μηνύματα σε όλα τα κόμματα και φούντωσε τον πόλεμο που είχε ξεκινήσει και προεκλογικά στον χώρο της κεντροαριστεράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Η οδυνηρή ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχασε 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές αλλά και η σημαντική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, «άναψε τα αίματα» στο χώρο με τα δύο κόμματα να ανταλλάσσουν βαριές κουβέντες, λίγες ώρες μετά το αποτέλεσμα.

Μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ όπου επιχειρήθηκε να γίνει μία πρώτη αποτίμηση για τα αίτια της ήττας αλλά και να χαραχθεί μία νέα στρατηγική ενόψει του β΄ γύρου των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας έστρεψε τα βέλη του προς το ΠΑΣΟΚ.

«Στις  εκλογές νίκησε η ΝΔ, αλλά ταυτόχρονα ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής», τόνισε αποδίδοντας αυτή την αποτυχία στο γεγονός πως «οι προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας, καθόλη την προεκλογική περίοδο, είχανε μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως σημείωσε, μάλιστα, χαρακτηριστικά «φωτογραφίζοντας» το ΠΑΣΟΚ, «την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς, αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ».

«Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους χωράφι», τόνισε, προσθέτοντας  ότι «στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη πρωτίστως να αποτρέψουμε την προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού.

Νωρίτερα στη διάρκεια της συνεδρίασης στο Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι τα κόμματα της ήσσονος και προοδευτικής αντιπολίτευσης, με την απαξίωση της απλής αναλογικής και των συνεργασιών και την μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που έτεινε χείρα προοδευτικών συγκλίσεων, άνοιξαν το δρόμο για την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη.

Στη συνεδρίαση όλοι συμφώνησαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ρίξει το βάρος του στην κρίσιμη εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου ενώ  εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη αυτή, μακριά από εσωστρέφεια, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ – όπως σημείωσαν – να σταθεί ισχυρό ανάχωμα «στην παντοδυναμία και την αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και συγχρόνως να μην κάνει τη χάρη σε όσους επιθυμούν την απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από ηγέτη του προοδευτικού πόλου στη χώρα και την αντικατάστασή του με έναν βολικό δικομματισμό». 

Σκληρή απάντηση από ΠΑΣΟΚ

Την ώρα που οι πανηγυρισμοί δεν έχουν κοπάσει στη Χαριλάου Τρικούπη για το διψήφιο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές, αυτό που διατυπώνεται ως στόχος, είναι να καταφέρει το κόμμα να βρεθεί στον δεύτερο γύρο των εκλογών στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θεωρούν μάλιστα ότι υπάρχουν ακόμη αρκετοί ψηφοφόροι που μπορούν να επιστρέψουν  στο ΠΑΣΟΚ και ο βασικός στόχος το επόμενο διάστημα θα είναι να αναδειχθούν οι διαφορές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.

Η Χαριλάου Τρικούπη πάντως, επέστρεψε τα «πυρά» στον ΣΥΡΙΖΑ με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

«Οι πρωταθλητές του θράσους συνεχίζουν την ίδια τακτική, λες και δεν μεσολάβησε η λαϊκή ετυμηγορία», απαντά η Χαριλάου Τρικούπη στις αιχμές Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε ότι «προοδευτικές δυνάμεις πανηγύριζαν περισσότερο για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ από τους Νεοδημοκράτες».

Όπως σημειώνει το ΠΑΣΟΚ, «η Νέα Δημοκρατία, ενώ αύξησε τις κοινωνικές ανισότητες, κυβέρνησε με γνώμονα τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών, επιδείνωσε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος αποδείχθηκε το περιτύλιγμα του παρακράτους των υποκλοπών και της εκτεταμένης διαφθοράς, αντί να καταρρεύσει, ενίσχυσε τα ποσοστά της, χάρις στον χρυσό χορηγό της».

Τα «πυρά» όμως στράφηκαν και προσωπικά προς τον Αλέξη Τσίπρα. «Θα μείνετε στη μνήμη των προοδευτικών πολιτών ως αυτός που έδωσε το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Καλύτερα οι κ.κ. του ΣΥΡΙΖΑ να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να αναρωτηθούν για τις επικίνδυνες θέσεις τους στα εθνικά θέματα, όπως ήταν οι ‘Πρέσπες του Αιγαίου’ και ‘η θάλασσα δίχως σύνορα’, για τα ‘τοπικά νομίσματα’ και την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Κύριε Τσίπρα, ο πολιτικός σας κατήφορος είναι ανάλογος με τον εκλογικό σας κατήφορο» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.