Βατικανό Επικαιρότητα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο χαρακτηρίζει «φιλορώσο» τον Πάπα Φραγκίσκο

Για μήνες το Βατικανό επιχειρεί να ξεκινήσει συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας με τη βοήθεια ενός ειδικού συμβούλου

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ απέρριψε σήμερα τις προσπάθειες του Βατικανού για μεσολάβηση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, λέγοντας ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είναι «φιλορώσος». Για μήνες το Βατικανό επιχειρεί να ξεκινήσει συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών με τη βοήθεια ενός ειδικού συμβούλου.

Ο Ποντολιάκ αναφερόταν σε μια δήλωση που έκανε σε μια ομιλία ο ποντίφικας στα τέλη Αυγούστου. Στις 25 Αυγούστου, μιλώντας εκτός κειμένου και απευθυνόμενους στους νέους Καθολικούς της Ρωσίας, ο Φραγκίσκος αναφέρθηκε στους τσάρους Πέτρο Α΄ και Αικατερίνη Β΄ – και οι δύο επέκτειναν τα ρωσικά εδάφη εκείνη την εποχή – και είπε στο ακροατήριό του ότι είναι οι κληρονόμοι της «μεγάλης ρωσικής αυτοκρατορίας».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την κατακραυγή της Ουκρανίας, επειδή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επικαλείται την κληρονομιά αυτών των δύο τσάρων για να δικαιολογήσει την εισβολή και την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών. Το Κρεμλίνο, από την άλλη, επαίνεσε τον πάπα για τις γνώσεις που έχει γύρω από τη ρωσική ιστορία.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο Πάπας είπε ότι αναφερόταν στον ρωσικό πολιτισμό, όχι στην πολιτική της Μόσχας, όταν μιλούσε για τη «μεγάλη Ρωσία»

«Δεν έχει νόημα να μιλάμε για τη διαμεσολάβηση του ποντίφικα όταν αυτός παίρνει μια φιλορωσική θέση που είναι προφανής σε όλους», δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο 24.

Όπως τόνισε, αυτή η δήλωση είχε μια «εξαιρετικά αρνητική» επίδραση στον πόλεμο, προσθέτοντας: «Δεν λαμβάνουμε από το Βατικανό μια δίκαιη εκτίμηση αυτού του τρόπου πολέμου και συμπεριφοράς».

Το Βατικανό διόρισε τον καρδινάλιο Ματέο Ζούπι ως ειδικό απεσταλμένο για τον πόλεμο της Ουκρανίας. Έχει ταξιδέψει και στις δύο πρωτεύουσες των αντιμαχόμενων χωρών Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει επανειλημμένα δημοσίως ζητήσει μια ειρηνική επίλυση στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Ωστόσο, ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας δεν έχει ονοματίσει τη Ρωσία ως επιτιθέμενη, προκαλώντας τις επικρίσεις του Κιέβου.