Επικαιρότητα Εσωτερική Ασφάλεια

Πώς η αστυνομία έφτασε στο ιστιοπλοϊκό της κοκαΐνης

Πώς η αστυνομία έφτασε στο ιστιοπλοϊκό της κοκαΐνης

Υπό άκρα μυστικότητα φαίνεται πως παρακολουθούσαν τα στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με την πανίσχυρη αμερικανική Drug Enforcement Administration (DEA), το τελευταία διάστημα τα τρία άτομα τα οποία συνελήφθησαν χθες στη χώρα μας και φέρονται να είχαν οργανώσει τη μεταφορά 300 κιλών «καθαρής» κοκαΐνης από «καρτέλ» του Εκουαδόρ στην Αυστραλία.

Ειδικότερα, οι δύο Ελληνες και ο ένας Αλβανός που συνελήφθησαν μετά από επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. φέρονται σύμφωνα με πληροφορίες να είχαν στενές επαφές με μέλη ενός μεγάλου «καρτέλ» ναρκωτικών στο Εκουαδόρ. Με σχεδόν ταυτόχρονες επιχειρήσεις συνελήφθησαν τουλάχιστον έξι άτομα, στο Εκουαδόρ σε ιστιοφόρο, τα οποία επρόκειτο να μεταφέρουν την τεράστια ποσότητα της κοκαΐνης στην Αυστραλία.

Οι συλληφθέντες στη χώρα μας ήταν σύμφωνα με τις ίδιες αστυνομικές πηγές χρηματοδότες αλλά και «οργανωτές» της μεταφοράς των ναρκωτικών, έναντι 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για έναν Ελληνα ιδιοκτήτη καφετέριας και για έναν ακόμη ιδιοκτήτη μάντρας αυτοκινήτων. Οι τελευταίοι μαζί με τον τρίτο συλληφθέντα -ο οποίος είναι αλβανικής καταγωγής- είχαν έρθει σε επαφή με συνεργούς τους από το Εκουαδόρ και οργάνωσαν τη μεταφορά, ωστόσο πιάστηκαν στη… φάκα των αστυνομικών των χωρών που συνεργάστηκαν σε αυτή τη μεγάλη επιχείρηση.

Ρεσάλτο στο ιστιοφόρο…

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τεράστια ποσότητα της κοκαΐνης είχε κρυφτεί μέσα στο ιστιοφόρο, ωστόσο πάνοπλοι αστυνομικοί από το Εκουαδόρ το παρακολουθούσαν, το ακινητοποίησαν και εισέβαλαν σε αυτό, με την επιχείρηση να θυμίζει κινηματογραφική ταινία. Σε αυτή πήρε μέρος και ένας Ελληνας αξιωματικός, ο οποίος ταξίδεψε από την Ελλάδα στη χώρα της Λατινικής Αμερικής για να συνδράμει τις αρχές του Εκουαδόρ. Οι ίδιες αστυνομικές πηγές επισημαίνουν πως επίκειται ακόμη μία σύλληψη προσώπου-μέλους του μεγάλου κυκλώματος ναρκωτικών ουσιών, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί ο ρόλος του στο κύκλωμα και στην οργάνωση της μεταφοράς των 300 κιλών της κοκαΐνης.

Παράλληλα, αναμένεται να γίνουν και έρευνες στις κατοικίες των εμπλεκομένων, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν επιπρόσθετα στοιχεία. Ταυτόχρονα εξετάζεται ποιος μπορεί να ήταν ο «παραλήπτης» των ναρκωτικών στην Αυστραλία αλλά και ποιος θα ήταν ο τελικός προορισμός τους από εκείνο το σημείο. Οι εκτιμήσεις των αρχών αναφέρουν πάντως πως ενδεχομένως να διοχετεύονταν σε ευρωπαϊκές χώρες.