Ελληνοτουρκικά Επικαιρότητα

Πώς η Σούδα αλλάζει τις ισορροπίες στη σχέση ΗΠΑ-Άγκυρας

Σοκ στη Γερμανία: Γιατρός νάρκωνε και βίαζε γυναίκες

Η κομβικής σημασίας επίσκεψη Πομπέο στην Κρήτη και το μήνυμα στην Τουρκία

Τον τρόπο με τον οποίο η Σούδα αλλάζει τις ισορροπίες στην σχέση ΗΠΑ-Άγκυρας εξηγεί ο Δρ. Μάικλ Ρούμπιν του American Enterprise Institute  μέσω αποκλειστικής συνέντευξής του ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Πομπέο στην Αθήνα που θα επισκεφθεί και την Σούδα.

Όπως τόνισε σε αποκλειστική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ η επίσκεψη αυτή “προφανώς ενισχύει το μήνυμα πως οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας στην πρόσφατη διένεξη που έχει προκαλέσει η Τουρκία. Κι αυτό υπογραμμίζεται από το γεγονός πως ο υπουργός Εξωτερικών έχει επιλέξει να μεταβεί στη βάση της Σούδας όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτός είναι ένας απόλυτα ειρηνικός, διπλωματικός τρόπος να εξηγήσεις στην Τουρκία πως δεν πρέπει να ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή”. 

Ερωτηθείς σχετικά με διάφορα δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το κλείσιμο της βάσης στο Ινσιρλίκ και την αναβάθμιση της Σούδας,  ο  Μάικλ Ρούμπιν τονίζει ότι “κανείς δε μιλά για μεταφορά πυρηνικών όπλων στη Σούδα” ωστόσο επισημαίνει ότι “η βάση της Σούδας είναι ένα σημαντικό συστατικό της εναλλακτικής μας στρατηγικής (σ.σ των ΗΠΑ).

Παραδέχεται πάντως ότι “το γεγονός και μόνο ότι συζητιέται είναι σημαντικό” και στέλνει μήνυμα στην Τουρκία ότι “θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν τα όσα είπε ο Γερουσιαστής Τζόνσον, ακόμη κι εάν το Πεντάγωνο δεν είναι σε θέση να οριστικοποιήσει και να επισημοποιήσει την κίνηση αυτή τώρα”.