Επικαιρότητα Κορωνοΐός

Πότε θα έρθει το αντίσωμα της Lilly στην Ελλάδα και πόσο θα κοστίζει

Πότε θα έρθει το αντίσωμα της Lilly στην Ελλάδα και πόσο θα κοστίζει

Σήμερα το πρωί, η Lilly έστειλε τις πρώτες 88.000 δόσεις του ερευνητικού αντισώματος  COVID19 σε έναν εθνικό διανομέα, ο οποίος θα το διανείμει σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος κατανομής της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Πληροφορίες ωστόσο, θέλουν την εταιρεία να είναι σε επαφή με τις αρχές για αν βρει τρόπο διείσδυσης του φαρμάκου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Το αντίσωμα χορηγείται ήδη σε ασθενείς στις ΗΠΑ όπου η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμεύσει 100.000 κομμάτια αφού το αντίσωμα εκεί έχει λάβει έγκριση από τον FDA.

Το πρόβλημα ωστόσο, είναι πότε θα μπορεί να έρθει στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα. Εδώ το θέμα είναι λίγο πιο πολύπλοκο. Παρόλο που ο ΕΜΑ πριν μερικούς μήνες ανακοίνωσε ότι οι θεραπείες για τη νόσο covid19 θα μπορούν να έχουν έκτακτες εγκρίσεις χωρίς ωστόσο να γίνεται «έκπτωση» ως προς τις προδιαγραφές, ακόμα δεν υπάρχει νεότερο για την εισχώρηση αυτών των νέων θεραπειών στις Ευρωπαϊκές χώρες.

Η Lilly έχει δεσμευθεί για 1 εκατ. δόσεις για το 2020 με τις 300.000 να πηγαίνουν στις ΗΠΑ. Οι άλλες 700.000 θα διατεθούν στον υπόλοιπο κόσμο μέχρι τα Χριστούγεννα. Και όπως μάθαμε όποιος εγκρίνει πρώτος θα πάρει τα περισσότερα.

Ο υπολογισμός για κάθε κράτος γίνεται με βάση επιδημιολογικού φορτίου της νόσου στην κάθε χώρα. Για παράδειγμα στην Ελλάδα που υπολογίζεται ότι τα θετικά κρούσματα είναι περίπου στο 30% καθημερινά με λίγο «μπακαλίστικους» θα έλεγα υπολογισμούς πιθανώς να χρειαζόμαστε 20-30.000 κομμάτια μέχρι τις γιορτές .

Η θεραπεία αντισωμάτων αφορά άτομα με θετικό τεστ ο οποίος όμως για να έχει αποτελεσματικότητα η θεραπεία πρέπει να το λάβει από τις πρώτες μέρες που θα βγει το τεστ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς φτάνει να δίνει μέχρι 70% μείωση των νοσηλειών σε άτομα υψηλού κινδύνου, γεγονός που με απλά λόγια σημαίνει μείωση των νοσηλειών και αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Αναφορικά με τιμές, αξίζει να σημειωθεί ότι η θεραπεία χορηγείται άπαξ με ένα φιαλίδιο για μια ώρα και στις ΗΠΑ τιμολογήθηκε στα 1.250 δολ. Στην Ελλάδα εάν και εφόσον έρθει θα γίνει κάποια διαπραγμάτευση με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης αλλά παράγοντες της αγοράς λένε ότι δεν θα είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή των ΗΠΑ. Συμπληρώνουν ωστόσο, ότι κοστίζει πολύ περισσότερο η νοσηλεία κάθε ατόμου ειδικά αν μπει και σε ΜΕΘ, συνεπώς, όχι μόνο θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία αλλά θα μειώσει και τα κόστη υγείας.