Επικαιρότητα Υγεία

ΠΟΥ για μετάλλαξη Όμικρον: Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος παγκοσμίως

ΠΟΥ για μετάλλαξη Όμικρον: Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος παγκοσμίως

Υψηλό παραμένει ακόμα το επίπεδο του κινδύνου που εγείρει η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, σύμφωνα με εκτιμήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος αναφέρει στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο του, πως ο αριθμός των κρουσμάτων κατέγραψε νέο ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.

«Με βάση τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος, ο παγκόσμιος κίνδυνος που συνδέεται με τη μετάλλαξη Όμικρον παραμένει πολύ υψηλός», τονίζει ο ΠΟΥ και εξηγεί ότι «καταγράφηκαν πάνω από 21 εκατομμύρια νέα κρούσματα (τις τελευταίες επτά ημέρες), ο υψηλότερος αριθμός σε εβδομαδιαία βάση που έχει καταγραφεί από την εκδήλωση της πανδημίας».

Μάλιστα, ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε κατά 5% κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, έναντι 20% κατά τη διάρκεια της αμέσως προηγούμενης, διευκρινίζει ο ΠΟΥ και σημειώνει ότι ο δείκτης επίπτωσης σε παγκόσμια κλίμακα αυξάνεται κατά «πιο αργό» τρόπο.

Σταθερός παρέμεινε, ωστόσο, ο αριθμός των θανάτων, την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, με τον ΠΟΥ να κάνει λόγο για 50.000 θανάτους εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Παραμένει κυρίαρχη η μετάλλαξη Όμικρον
Η μετάλλαξη Όμικρον παραμένει η κυρίαρχη παγκοσμίως καθώς η επίπτωση της Δέλτα βρίσκεται σε «συνεχή πτώση», ενώ οι παραλλαγές Άλφα, Βήτα και Γάμμα κυκλοφορούν πλέον «πολύ λίγο».

«Οι χώρες που γνώρισαν αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2021 είδαν ή αρχίζουν να βλέπουν μείωσή τους» το τρέχον διάστημα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η Όμικρον εντοπίστηκε στο 89,1% των δειγμάτων που συγκεντρώθηκαν και εξετάστηκαν τις τελευταίες 30 ημέρες.

Τα στοιχεία που μεταφορτώθηκαν στην παγκόσμια βάση δεδομένων GISAID δείχνουν ακόμη ότι η παραλλαγή Δέλτα, που ήταν προηγουμένως η κυρίαρχη, δεν αντιπροσωπεύει πλέον παρά μόλις το 10,7% των κρουσμάτων σε διεθνές επίπεδο.

ΠΗΓΗ newsit.gr