Ελληνοτουρκικά Επικαιρότητα

Προκλήσεις εκτός ορίων από τα τουρκικά ΜΜΕ: «Έχουμε ακόμα κυριαρχία σε 9 νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος»

Προκλήσεις εκτός ορίων από τα τουρκικά ΜΜΕ: «Έχουμε ακόμα κυριαρχία σε 9 νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος»

Συνεχίζουν ακάθεκτοι τις προκλήσεις οι τούρκοι καθώς μετά την όξυνση της ρητορικής από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη σκυτάλη πήραν τα ΜΜΕ τη γειτονικής χώρας που εγείρουν αβάσιμες αξιώσεις για τα ελληνικά νησιά.

Συγκεκριμένα, η Milliyet γράφει πως «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος».

 

Πρωτοσέλιδο Milliyet
Πρωτοσέλιδο Milliyet

Από την πλευρά της, η Yeni Safak αναφέρει ότι 22 από τα 23 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα και καθιστούν «απειλή για την Τουρκία», ενώ μονάχα η Χάλκη είναι αποστρατιωτικοποιημένη. Επιπλέον, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως η Τουρκία έχει την κυριαρχία 9 νησιών (όπως η Λήμνος, η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, η Ικαρία, η Ρόδος) και πως στην Ελλάδα… έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης.

Σχολιάζοντας το μπαράζ προκλητικών δημοσιευμάτων, ο Μάνος Καραγιάννης, Αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο Kings College του Λονδίνου, εκτίμησε μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει» στο OPEN πως η Τουρκία προετοιμάζει κλίμα και ανέφερε πως «θα έχουμε μεγάλες εντάσεις. Θα έχουμε σίγουρα υπερπτήσεις και θαλάσσιες εντάσεις».