Ελληνοτουρκικά Επικαιρότητα

Προκλητικός ξανά ο Ερντογάν: «Μας κάνουν τους μάγκες, αλλά εμείς συνεχίζουμε»

Α.Τσίπρας: «Ξυπνάω και κοιμάμαι με τον φόβο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία - Δεν θα επιτρέψουμε γεώτρηση στην Μεγίστη»

Συνεχίζει να διατηρεί την ένταση σε υψηλά επίπεδα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος εκτόξευσε «βέλη» κατά των Κυπρίων και σύμφωνα με το Sigmalive, ανέφερε τα εξής: «Μερικές φορές μας κάνουν τους μάγκες. Αλλά εμείς με τις ένοπλες δυνάμεις μας εκεί παίρνουμε θέση και συνεχίζουμε τις έρευνες. Τις προάλλες τι είπαν; Είπαν ότι θα βγάλουν ένταλμα σύλληψης για το προσωπικό μας εκεί. Κι εμείς τι τους είπαμε; Να μας συμπαθάτε αλλά -αν σας περνά, ελάτε να τους συλλάβετε- τους είπαμε».

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν ανέφερε ότι: «Δεν θα μπορέσουν να τους συλλάβουν. Δεν φτάνει η δύναμή τους γι’ αυτό. Επειδή εμείς είμαστε Τουρκία, είμαστε Τούρκοι. Δεν θα τους δώσουμε την ευκαιρία». Παράλληλα, τόνισε ότι: «Δεν χαρίζουμε σε κανέναν τα δικαιώματα και το δίκαιο των αδελφών μας Τουρκοκυπρίων», έπειτα από την εξαγγελία του ψευδοκράτους για τα Βαρώσια.

Ο Ερντογάν μίλησε και για το γεωτρύπανο «Πορθητής» -για το οποίο χθες η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι προχώρησε κανονικά σε γεώτρηση- καθώς και για το «Γιαβούζ», το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας. Οπως αναφέρει το SigmaLive, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή το πλοίο μας, ο Πορθητής, είναι στην περιοχή και πηγαίνει και το άλλο (σ.σ. «Γιαβούζ»)».

Προκλητικός ξανά ο Ερντογάν: «Μας κάνουν τους μάγκες, αλλά εμείς συνεχίζουμε»

Σε ό,τι αφορά τους ρωσικούς S-400 ο Ερντογάν συνέδεσε το ζήτημα με την αγορά των S-300 από την Ελλάδα, λέγοντας ότι «ενώ δεν ήταν πρόβλημα για την Ελλάδα να πάρει τους S-300, παρόλο που ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, τώρα γιατί κάνουν τόσο σαματά για την αγορά των S-400 από την Τουρκία;»

Από τα «πυρά» του Τούρκου προέδρου δεν ξέφυγε ούτε ο Εμανουέλ Μακρόν: «Τις προάλλες έκανε δηλώσεις ο Μακρόν. Να φύγει η Τουρκία από εκεί. Μα ποιος είσαι εσύ και μας λες να φύγουμε; Εσύ έχεις εδώ ακτές; Έχεις εσύ καμία σχέση με εδώ; Αλλά η Τουρκία δεν έχει μόνο ακτογραμμή, είναι και εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Εδώ η Ελλάδα μπορεί να μιλάει.

Προκλητικός ξανά ο Ερντογάν: «Μας κάνουν τους μάγκες, αλλά εμείς συνεχίζουμε»

Και η Βρετανία μπορεί να μιλά. Γιατί; Επειδή είναι εγγυήτριες δυνάμεις. Αλλά εσύ δεν μπορείς να μιλάς. Εσύ έχεις μια εταιρεία, ας μιλήσει η εταιρεία σου. Η Total. Εμείς γνωρίζουμε αυτή τη δουλειά καλύτερα».