Βουλή Επικαιρότητα

Πρόταση δυσπιστίας: «Σκληρό ροκ» στη Βουλή για τις επόμενες τρεις ημέρες – Η στρατηγική της κυβέρνησης

Σε πεδίο για σκληρό ροκ αναμένεται να μετατραπεί από σήμερα και ως την Πέμπτη η αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής. Η Ν.Δ. με την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από την αντιπολίτευση, με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, φέρεται αποφασισμένη να “σηκώσει το γάντι” και να ξεκινήσει αμέσως η τριήμερη διαδικασία.

Η διαδικασία για την πρόταση δυσπιστίας θα ολοκληρωθεί το βράδυ της τρίτης ημέρας με ψηφοφορία στην Βουλή, στην οποία το Μέγαρο Μαξίμου δίνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών, και στον απόηχο του δημοσιεύματος του “Βήματος”, βλέπουν μια οργανωμένη προσπάθεια αποσταθεροποίησης, κατά δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, με τη συμμετοχή, όπως σημειώνει, “διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων και οργανωμένων οικονομικών συμφερόντων”.

Η εκτίμηση στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πως η πρόταση δυσπιστίας θα συμβάλει στην συσπείρωση του κόσμου της Ν.Δ., που είναι και ζητούμενο στο δρόμο προς τις Ευρωεκλογές, ενώ πίσω από τη στρατηγική “σύμπλευση” ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουν τον διαγκωνισμό για τη δεύτερη θέση, με το βλέμμα στραμμένο και στη φθορά που καταγράφει η Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις, κυρίως με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών.
Σκληρό ροκ στη Βουλή
Η σύγκρουση στη Βουλή αναμένεται να είναι “μετωπική”.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης θα βρεθεί πρωτίστως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, στον οποίο θα καταλογίσει ότι έσπευσε να υιοθετήσει αμέσως το δημοσίευμα, με το Μέγαρο Μαξίμου να δηλώνει ότι πρόκειται για προπαγάνδα και ότι έχει ανυπόστατα στοιχεία.

Η φράση του Παύλου Μαρινάκη ότι ο κ. Ανδρουλάκης «προτίμησε να μετατρέψει το κόμμα του σε πράσινη εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ, σε ουρά του κ. Βελόπουλου και σε βοήθημα των “Σπαρτιατών”» δίνει το στίγμα της ολομέτωπης επίθεσης που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Σκληρή θα είναι και η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
Οι δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη για τη διενέργεια εκλογών υπό διεθνή επιτήρηση – δηλώσεις για τις οποίες υπήρξαν και εσωκομματικές ενστάσεις στην Κουμουνδούρου – προκάλεσαν οργή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από το βήμα της Βουλής η κυβέρνηση θα καταλογίσει στον Πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «προσβάλλει τη λαϊκή βούληση» και ότι αμφισβητεί και «υπονομεύει συνειδητά τη Δημοκρατία».

Το Μαξίμου συντονίζει τα επόμενα βήματα…
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τον Καναδά, ήταν σε συνεχή επαφή με τους συνεργάτες του ώστε να συντονίσουν τις κινήσεις τους στη Βουλή, ενώ με την επιστροφή του θα τεθεί στο τραπέζι συνολικά η στρατηγική της κυβέρνησης για το θέμα αυτό. Κι αυτό γιατί, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές ότι η αντιπολίτευση για τους επόμενους δυόμισι μήνες, ως τις Ευρωεκλογές, θα κρατήσει σε πρώτο πλάνο την τραγωδία των Τεμπών.

«Το θέμα βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, η οποία ερευνά αδιάλειπτα κάθε πτυχή» δηλώνουν «γαλάζια» στελέχη, επιχειρώντας να αναδείξουν ότι η αντιπολίτευση προσδοκά «πάση θυσία, να αποκομίσει πολιτικά οφέλη» και να επιχειρήσει «να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση».

Τι απαντά η κυβέρνηση για το δημοσίευμα
Επί της ουσίας του δημοσιεύματος, η κυβέρνηση αναμένεται να υποστηρίξει ότι δεν ισχύουν όσα γράφτηκαν περί αλλοίωσης των συνομιλιών από τη νύχτα της τραγωδίας των Τεμπών, αλλά ούτε και οι αιτιάσεις για συγκάλυψη πίσω από το μπάζωμα στο σημείο.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αναμένεται να υποστηρίξει ότι από τις 2 Μαρτίου του 2023 σε πολλά ενημερωτικά site, ακόμα και η δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ), είχε μεταδώσει ότι δεν ίσχυαν ακριβώς οι συνομιλίες και ότι το θέμα και όλα τα στοιχεία έχουν σταλεί ακέραια στη Δικαιοσύνη.

Έτσι, στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, τα κυβερνητικά στελέχη και ο πρωθυπουργός θα επιμείνουν ότι η τραγωδία οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, μαζί με μία αλυσίδα παραβιάσεων του Κανονισμού Ασφαλείας.

ΠΗΓΗ newsit.gr