Ελληνοτουρκικά Επικαιρότητα

“Ευχαριστώ” Ερντογάν σε Μέρκελ και Ε.Ε. – “Η Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνει την ένταση”

"Ευχαριστώ" Ερντογάν σε Μέρκελ και Ε.Ε. - "Η Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνει την ένταση"

Ίσως ήρθε επιτέλους η ώρα να καταλάβουν στην Ευρώπη τουλάχιστον στο μέρος που συσπειρώνεται γύρω από τη Γερμανία ότι η στρατηγική “καρότο και μαστίγιο” δεν πιάνει στον φιλοπόλεμο σουλτάνο.

Πού βρίσκεται αυτή την ώρα το Oruc Reis: Έδωσε στίγμα – Σε πλήρη επιφυλακή οι ελληνικές δυνάμεις

Με ανακοίνωση της η τουρκική προεδρία αναφέρεται στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας ότι σε αυτήν συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, περιφερειακά ζητήματα και κυρίως οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε στον Μισέλ ότι πρέπει να αναζωογονηθούν οι σχέσεις Άγκυρας – Βρυξελλών, να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου 2016 για το μεταναστευτικό και να διασφαλιστεί πρόοδος στο θέμα της Τελωνειακής Ένωσης και της απελευθέρωσης της βίζας.

Ο Ερντογάν επίσης ανέφερε ότι «παρά την προσέγγιση καλής πρόθεσης από την Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει τα βήματα που αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «για να μπορεί να πραγματοποιηθεί το συνέδριο για την ανατολική Μεσόγειο που πρότεινε η Τουρκία, αναμένουν απτά βήματα από την Ευρώπη».

Νέα Navtex από την Άγκυρα κοντά στο Καστελόριζο

Δεν έχει τέλος το θράσος που επιδεικνύει η τουρκική πλευρά στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς αργά το βράδυ της Δευτέρας (12/10), εκδόθηκε και δεύτερη Navtex με σκοπό να… ακυρωθεί η αντίστοιχη ελληνική.

TURNHOS N/W : 1274/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 12-10-2020 21:18)

TURNHOS N/W : 1268/20
MEDITERRANEAN SEA
1. TURKISH FLAGGED R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZHAN ARE CONDUCTING SEISMIC SURVEY IN TURKEY’S CONTINENTAL SHELF ON BEHALF OF REPUBLIC OF TURKEY IN ACCORDANCE WITH INTERNATIONAL LAW.
2. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCASTED NAVTEX MESSAGE NUMBER HA79-596/20 IN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA. ANTALYA NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
3. ANTALYA TURK RADIO NAVTEX NR FA06-1262/20 IS STILL VALID AND EFFECTIVE. ANTALYA STATION WILL CONTINUE TO PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR SAFETY OF MARINERS.
4. CANCEL THIS MESSAGE 222059Z OCT 20.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ το Oruc Reis έχει κλειστούς τους πομπούς του εδώ και 8 ώρες και έχει τοποθετηθεί περίπου στο μέσον του ανατολικότερου άκρου της παράνομα δεσμευθείσας περιοχής και κινείται νοτιοδυτικά, μαζί με τον στολίσκο των τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι η πρώτη κίνηση της Τουρκίας είναι να μην προσεγγίσει τόσο κοντά στο Καστελόριζο, δηλαδή σε απόσταση 6,5 ναυτικών μιλίων.

Οκτάι: Περιμένουμε καλά νέα από το Oruc Reis

Στο… χορό των δηλώσεων για το Oruc Reis μπήκε μέσω Twitter και ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι. Στο μήνυμά του αναφέρει: «Oruc Reis, πρίμα στα πανιά σου σε αυτή την ευλογημένη αποστολή. Περιμένουμε καλά νέα».

Σε επιφυλακή και ο Στρατός

Από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο, τα στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι έτοιμα να βάλουν τέλος στα βρώμικα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα, πάντα, με έγκυρες πηγές του Πενταγώνου, οι εντολές είναι σαφείς και συγκεκριμένες, με μονάδες επιφανείας του Ελληνικού Στόλου να ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες, οι οποίες παρέμειναν στην περιοχή μετά την κρίση του Αυγούστου.

«Με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και άριστη επιχειρησιακή ετοιμότητα, οι Ένοπλες Δυνάμεις στέκονται και πάλι, για τέταρτη φορά τους τελευταίους επτά μήνες, απέναντι στους προκλητικούς και αμετανόητους Τούρκους. Είναι βέβαιο πως για ακόμη μία φορά οι Τούρκοι θα λάβουν την απάντηση που τους πρέπει», υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές.

Την ίδια ώρα τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας παραμένουν σε επιφυλακή και τα υποβρύχια, σύμφωνα με πληροφορίες ελέγχουν τις κινήσεις των τουρκικών πλοιαρίων που έχουν σχηματίσει μία ασπίδα προστασίας γύρω από το τουρκικό ερευνητικό.

Ενώ και στον Έβρο ο Στρατός Ξηράς και η Αστυνομία περιπολούν στα σύνορα και ελέγχουν για τυχόν προβοκάτσια από τον τούρκικο στρατό.

Σκηνικό πολέμου: Απέπλευσε ο τουρκικός στόλος – UAV κοντά στο Καστελόριζο

Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως “τρίβει στα μούτρα” της Καγκελαρίου και προεδρεύουσας της Ένωσης την απόφαση της Συνόδου και έδειξε ότι δεν “ιδρώνει το αυτί του”.

Θέλει να επιβάλει τους δικούς του όρους σε έναν πιθανό διάλογο και προσπαθεί να τα καταφέρει με κάθε τρόπο συνεχίζοντας τις προκλήσεις ακριβώς από εκεί που τις άφησε εμπαίζοντας τη δύση που άφησε την Άγκυρα ανεξέλεγκτη, δίχως κυρώσεις.