Αεροπορία Επικαιρότητα

Rafale: Η ώρα της Βουλής – Προς έγκριση η συμφωνία για την αγορά των Γαλλικών μαχητικών

Rafale: Η ώρα της Βουλής – Προς έγκριση η συμφωνία για την αγορά των Γαλλικών μαχητικών

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο νόμος πλαίσιο της συμφωνίας για τα Rafale. Όπως πληροφορείται το OnAlert, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, η σύμβαση για την αγορά των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών θα συζητηθεί την Δευτέρα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και την ερχόμενη Παρασκευή θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Σώματος.

Μετά τη ψήφιση θα ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών και τη κατασκευάστρια εταιρία Dassault. Χρονικά η υπογραφή της τοποθετείται μετά τις 20 Ιανουαρίου και αναμένεται να γίνει παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδας ομολόγου του, Florence Parli.

Όπως πληροφορείται το OnAlert, tο νομικό σκέλος της σύμβασης απασχόλησε σήμερα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Η απόκτηση των συνολικά 18 γαλλικών αεροσκαφών Rafale θα ανέλθει μαζί με τον οπλισμό τους στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ με το ελληνικό δημόσιο να καταβάλει προκαταβολή 30% επί του συνολικού τιμήματος.

Η Ελλάδα θα αποκτήσει 12 μεταχειρισμένα και 6 καινούρια αεροσκάφη τελευταίας έκδοσης F-3R. Κατά γενική ομολογία, τα νέα αεροσκάφη θα αποτελούν πραγματικό υπερόπλο στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς διαθέτουν ραντάρ RBE-2AA, τεχνολογίας ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) και μπορούν να εκτοξεύουν βλήματα μεγάλου βεληνεκούς και ακρίβειας, όπως είναι οι πύραυλοι αέρος επιφανείας Exocet και τα βλήματα αερομαχίας MICA και Meteor.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να μεταβούν στη Γαλλία για εκπαίδευση στον νέο τύπο αεροσκαφών. Στόχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι τα πρώτα δύο μεταχειρισμένα Rafale να έρθουν στην Ελλάδα τον Ιούνιο 2021. Από κει και πέρα κάθε μήνα η γαλλική πλευρά θα παραδίδει και ένα αεροσκάφος.