Επικαιρότητα Κόσμος

Ρωσία σε Μπάιντεν: Βάζεις ιδέες σε θερμόαιμους Ουκρανούς, δεν βοηθάς

Ρωσία σε Μπάιντεν: Βάζεις ιδέες σε θερμόαιμους Ουκρανούς, δεν βοηθάς

Άκρως ψυχροπολεμικό παραμένει το κλίμα ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία με αφορμή την Ουκρανία. Σε αυτό συνέβαλαν οι εκτιμήσεις του Τζο Μπάιντεν για πιθανή ρωσική εισβολή στη χώρα αλλά και το «πράσινο φως» να αναπτυχθούν πύραυλοι στην περιοχή.

Ο Πούτιν θα εισβάλει στην Ουκρανία, εκτίμησε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη συνέντευξη που παρέθεσε για τον έναν χρόνο από την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ και η «πρόβλεψη» αυτή του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε σάλο. Ο Μπάιντεν απείλησε επίσης τη Ρωσία με κυρώσεις που θα… μετανιώσει.

Η απάντηση του Κρεμλίνου ήρθε από τον εκπρόσωπο της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, που εξέφρασε την άποψη της Μόσχας πως ο Τζο Μπάιντεν… βάζει ιδέες στους Ουκρανούς!

Οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για ενδεχόμενες καταστροφικές επιπτώσεις για τη Ρωσία δεν βοηθούν να αποκλιμακωθεί η ένταση σχετικά με την Ουκρανία και κινδυνεύουν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την κατάσταση, σχολίασε η Μόσχα.

«Αυτές οι δηλώσεις επαναλαμβάνονται συνεχώς και δεν συμβάλλουν καθόλου στην αποκλιμάκωση της τρέχουσας έντασης. Επιπλέον μπορούν να συμβάλουν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, συμπληρώνοντας ότι «μπορεί να δημιουργήσουν εντελώς λανθασμένες ελπίδες στα θερμόαιμα κεφάλια κάποιων Ουκρανών αξιωματούχων (…) οι οποίοι ενδέχεται να προσπαθήσουν να επιλύσουν με τη χρήση βίας το πρόβλημα στη νοτιοανατολική Ουκρανία».

Η Ουκρανία
Από την πλευρά της, η Ουκρανία δεν θεωρεί ότι τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ότι μια μικρής κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην γειτονική χώρα θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά από μια μεγάλη, αποκλίνουν από την αμερικανική πολιτική, δήλωσε ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος.

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η χώρα του χαιρετίζει το γεγονός ότι ο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε συντονισμένη αντίδραση της Δύσης στην περίπτωση που η Ρωσία κινηθεί εναντίον της Ουκρανίας.

«Δεν αξίζει πραγματικά να εξετάζουμε τα όσα ελέχθησαν χθες ως κάτι ξεχωριστό από τη συνολική πολιτική της αμερικανική κυβέρνησης» ανέφερε σε μήνυμά του στο Reuters.

«Τι ήταν σημαντικό να ακούσει η ουκρανική κοινωνία; Το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες έχουν συμφωνήσει από κοινού ότι οποιοδήποτε αρνητικό σενάριο σε σχέση με την Ουκρανία ή εν γένει στην Ευρώπη θα προκαλέσει μια συντονισμένη, επαρκή και ευαίσθητη αντίδραση», πρόσθεσε ο Ποντόλιακ.

«Παράλληλα είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες σε διάφορα επίπεδα συνεχίζονται και ότι πλέον βασικός στόχος αυτών των προσπαθειών είναι η λήψη βημάτων για την αποκλιμάκωση», εξήγησε.

ΠΗΓΗ newsit.gr