Επικαιρότητα Κρήτη

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για τις πυρκαγιές – Υψηλός ο κίνδυνος σήμερα και στην Κρήτη

Στις 34 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο – Σε ποιες περιοχές χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή
Λόγω των επικείμενων υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων, η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή για την Κυριακή, καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς. Οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να δημιουργήσουν ευνοϊκές προϋποθέσεις για την εκδήλωση και την εξάπλωση πυρκαγιών σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Το Σάββατο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία αντιμετώπισε σημαντικά πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα, με τα πιο κρίσιμα να εντοπίζονται στην Πρέβεζα και στο Μανταμάδο Λέσβου. Στην Πρέβεζα, ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία 112 για προειδοποίηση και εστάλησαν επτά εναέρια μέσα, που κατάφεραν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο. Στον Μανταμάδο της Λέσβου, η πυρκαγιά που ξέσπασε δεν αποτελεί πλέον ενεργό μέτωπο, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να την ελέγξουν.

Συνολικά, το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 34 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων οι 8 ήταν ιδιαίτερα δύσκολες στη διαχείρισή τους. Παρ’ όλα αυτά, οι πυροσβέστες με τη συνδρομή των εναέριων μέσων κατάφεραν να ελέγξουν αυτές τις πυρκαγιές μέσα σε τρεις ώρες το πολύ.

Για την Κυριακή, ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κατατάσσει πολλές περιοχές στην κατηγορία κινδύνου 3 (υψηλός κίνδυνος). Οι περιοχές αυτές περιλαμβάνουν:

Αττική
Βοιωτία
Κύθηρα
Κορινθία
Αργολίδα
Αχαΐα
Λακωνία
Ηλεία
Εύβοια
Σκύρο
Κυκλάδες
Κρήτη
Δωδεκάνησα
Νησιά του Βορείου Αιγαίου
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν δραστηριότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιά. Οι πολίτες καλούνται επίσης να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών και να αποφεύγουν τις περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο.

ΠΗΓΗ neakriti.gr