Επικαιρότητα Κόσμος

Σουηδία: Χάνεται ο στόχος των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού

Ηπατική ανεπάρκεια: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια (εικόνες)

Η Σουηδία δεν θα μπορέσει να εμβολιάσει όλο τον ενήλικο πληθυσμό της κατά του κορονοϊού ως τις 30 Ιουνίου λόγω των επανειλημμένων καθυστερήσεων στις παραδόσεις των εμβολίων. Αυτό δήλωσε την Κυριακή ο συντονιστής του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού, Ρίτσαρντ Μπέργκστρομ.

Η Σουηδία, η οποία έχει απορρίψει το μέτρο του lockdown στη διάρκεια της πανδημίας, σπεύδει να εμβολιάσει τον πληθυσμό της εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας. Την Πέμπτη κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων από το τέλος του περασμένου χρόνου παρότι ο αριθμός των νεκρών παραμένει σε σχετικά χαμηλό επίπεδο.

«Θα χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα για να εμβολιαστούν πλήρως όλοι, αλλά ίσως πέντε εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν εμβολιαστεί πλήρως στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, στις 30 Ιουνίου», δήλωσε στην Σουηδική Τηλεόραση ο συντονιστής Ρίτσαρντ Μπέργκστρομ. «Ίσως να χρειαστούν δύο εβδομάδες του Ιουλίου μέχρι να έχουν κάνει όλοι και τις δύο δόσεις», συμπλήρωσε.

Η Σουηδία, με πληθυσμό δέκα εκατομμύρια κατοίκους, έχει μέχρι στιγμής εμβολιάσει πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες με μια δόση και 450.000 με δύο δόσεις. Η χώρα έχει καταγράψει περισσότερους από 13.000 θανάτους από COVID-19. Το κατά κεφαλήν ποσοστό θνητότητας από τον κορονοϊό στη χώρα είναι πολλές φορές υψηλότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους σκανδιναβούς γείτονές της, αλλά χαμηλότερο σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επέλεξαν το μέτρο του lockdown.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ