Επικαιρότητα Υγεία

ΣτΕ: Κρίσιμη η απόφαση της Ολομέλειας για τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ

Το φρούτο που μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (video)

Το ανώτατο δικαστήριο πρόκειται να αποφανθεί για το ισχύον μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ

Tρία ανώτατα δικαστήρια, με τελευταίο τον Αρειο Πάγο, καθώς είχαν προηγηθεί εδώ και χρόνια οι αποφάσεις των Ολομελειών του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έκριναν ότι οι περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ με νόμο του 2012 (νόμος δημοσιονομικής προσαρμογής) είναι αντισυνταγματικές.

Η δικαστική κρίση περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών στους μισθούς των γιατρών έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες αποφάσεις πρωτοδικείων, εφετείων και των δύο ανωτάτων δικαστηρίων, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είχαν ως αποτέλεσμα γιατροί να λάβουν αναδρομικά περί τις 40.000 – 50.000 ευρώ για τέσσερα η πέντε χρόνια, ως το 2016, ανάλογα με το πότε εκδόθηκαν οι αποφάσεις και πότε πραγματοποιήθηκαν οι προσφυγές.

Το σκεπτικό των δικαστικών αποφάσεων, που υιοθετήθηκε πρόσφατα και από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, (ανώτατο δικαστήριο που έκρινε τελευταίο το θέμα) παρουσιάζουν ευρύτερο ενδιαφέρον.

Κατά την απόφαση του Αρείου Πάγου, όπως και των λοιπών δικαστηρίων, οι περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές, διότι δεν έλαβαν υπόψη ουσιαστικά θέματα αξιοπρεπούς διαβίωσης των γιατρών και εν τέλει, στην πραγματικότητα δεν προσμετρήθηκε το προσδοκώμενο από τις περικοπές όφελος για τα δημόσια ταμεία, το οποίο εκ του αποτελέσματος, ήταν μικρότερο από την οικονομική βλάβη που προκάλεσε στους γιατρούς.

Και ενώ για τον νόμο 4093 του 2012 το τοπίο από δικαστικής πλευράς έχει προ πολλού εκκαθαριστεί, το θέμα με τους μισθούς των γιατρών παραμένει ανοικτό και από δικαστικής πλευράς.

Και τούτο, διότι εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και μάλιστα στην Ολομέλεια του, υπόθεση με το ισχύον μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ, σχετικά με το αν είναι συνταγματικό η όχι, και κατά πόσο οι σημερινοί μισθοί των γιατρών είναι τέτοιοι, που διορθώνονται ουσιαστικά οι αδικίες των μνημονιακών νόμων που έχουν κριθεί δικαστικά ως αντισυνταγματικοί.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την συνταγματικότητα η μη του ισχύοντος μισθολογίου (νόμος 4472του 2017) αναμένεται σύντομα και θα λύσει το θέμα «μια και έξω». Όμως έως ότου συμβεί αυτό, πολλά κατώτερα δικαστήρια ήδη έχουν εκδώσει θετικές αποφάσεις, κρίνοντας και το ισχύον μισθολόγιο ως αντισυνταγματικό.

Οι αποφάσεις αυτές όμως, είναι μεμονωμένες και αφορούν μόνον όποιον γιατρό έχει κάνει την αγωγή. Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την απόφαση της θα κρίνει αμετάκλητα το θέμα για όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ.