Επικαιρότητα Ευρωπαική Ένωση

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα αναλάβει δράση αν Σουηδία και Φινλανδία δεχθούν πίεση από τη Ρωσία

Ηράκλειο: Έσπασε τις χειροπέδες μέσα στο περιπολικό

«Είναι αδιανόητο οι σύμμαχοι να μην αναλάβουν δράση, αν η Σουηδία και η Φινλανδία βρεθούν υπό οποιοδήποτε είδος πίεσης».

Η νατοϊκή συμμαχία θα αναλάβει δράση σε περίπτωση που Σουηδία και Φινλανδία δεχθούν πίεση από την Ρωσία ή άλλον αντίπαλο πριν γίνουν πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον.

Όπως σχολίασε, «είναι αδιανόητο οι σύμμαχοι να μην αναλάβουν δράση, αν η Σουηδία και η Φινλανδία βρεθούν υπό οποιοδήποτε είδος πίεσης».

Μεταξύ άλλων δήλωσε πως η διαδικασία ένταξης των δύο χωρών είναι η πιο γρήγορη στη σύγχρονη ιστορία του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας πως όλοι οι σύμμαχοι έχουν ολοκληρώσει τις εθνικές διαδικασίες που αφορούν στην ένταξη.

Αναφορικά με το μνημόνιο που υπέγραψαν η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία, ο επικεφαλής της ατλαντικής συμμαχίας ανέφερε «όλοι συμφωνούν στη σημασία του».

«Καλωσορίζω τα μεγάλα, σταθερά βήματα που κάνει η Σουηδία για να εφαρμόσει το τριμερές μνημόνιο, βάζοντας τέλος στους περιορισμούς για τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, ενισχύοντας σημαντικά τη συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, απαγορεύοντας τη συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις συμπεριλαμβανομένου του PKK και εργαζόμενη για τον κοινό μηχανισμό εφαρμογής σε ζητήματα όπως οι εκδόσεις (καταζητούμενων) και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» επισήμανε.

Από την πλευρά του ο Κρίστερσον δήλωσε: «Είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι στη συμφωνία μεταξύ της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Τουρκίας και κάνουμε ό,τι μπορούμε, όσο πιο σύντομα μπορούμε για την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων.