Επικαιρότητα Κόσμος

Σύνοδος ΕΕ – Δ. Βαλκανίων: Κοινή εκπροσώπηση Σερβίας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας

Σύνοδος ΕΕ – Δ. Βαλκανίων: Κοινή εκπροσώπηση Σερβίας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας

Με κοινή ατζέντα θα προσέλθουν οι ηγέτες Σερβίας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας στην αυριανή Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων
Οι πολιτικοί ηγέτες της Σερβίας, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας συμφώνησαν να προσέλθουν με κοινή ατζέντα στη Σύνοδο κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Ένδειξη διαμαρτυρίας
Έπειτα από διαβουλεύσεις που κράτησαν δύο ημέρες ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, Εντι Ράμα και Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη Σύνοδο εκφράζοντας κοινές θέσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής.

Το Βελιγράδι, τα Τίρανα και τα Σκόπια εξέταζαν τις προηγούμενες ημέρες το ενδεχόμενο να απέχουν από την σύνοδο κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την στασιμότητα που υπάρχει στην διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης γενικότερα και ειδικότερα για την άρνηση της Βουλγαρίας να επιτρέψει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Τελικά οι ηγέτες των τριών βαλκανικών χωρών αποφάσισαν να μεταβούν στις Βρυξέλλες.

Εκτεινείς διαβουλεύσεις
«Έπειτα από λεπτομερείς και εκτενείς διαβουλεύσεις οι ηγέτες των τριών χωρών αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής από κοινού, συμφωνώντας σε βασικές αρχές που θα τεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών με πολυάριθμους αξιωματούχους της ΕΕ», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα επιβεβαίωσε την κοινή εκπροσώπηση των τριών βαλκανικών χωρών.

«Θα συμμετάσχουμε στη σύνοδο του Συμβουλίου της ΕΕ. Δεν περιμένουμε να ακούσουμε πολλά για εμάς, αλλά θα ζητήσουμε να ακούσουν την άποψη μας για την ιδέα μιας Νέας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που στηρίζουμε, για το σχήμα «Ανοιχτά Βαλκάνια» (Open Balkan) που προωθεί το ευρωπαϊκό πνεύμα και για την ομηρία μας από τη Βουλγαρία που το καταστρέφει (σ.σ. το ευρωπαϊκό πνεύμα)», αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter ο Έντι Ράμα.
ΠΗΓΗ in.gr