Επικαιρότητα Σύριζα

ΣΥΡΙΖΑ: Το στοίχημα λίγο πριν την εκλογή νέου προέδρου – Ποιοι «δεν βλέπουν με καλό μάτι» την ευρεία συμμετοχή

Λίγες μόνο μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, οι υποψήφιοι πρόεδροι εμφανίζονται να οργώνουν την Ελλάδα διεκδικώντας την ψήφο των πολιτών. 

Γιατί το μεγάλο στοίχημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η συμμετοχή του κόσμου σε αυτή την διαδικασία. Εάν δηλαδή θα καταφέρουν πέρα από τα οργανωμένα μέλη και στελέχη να πάνε στις κάλπες και όσοι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι ενεργοί στο κόμμα. Ιδιαίτερα εάν θα καταφέρουν να προσεγγίσουν τους απογοητευμένους ψηφοφόρους, που στις εκλογές του 2022 είχαν πάει στις κάλπες για να ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα.

Φυσικά, η μεγάλη συμμετοχή δεν ευνοεί όλους τους υποψηφίους, αφού, για παράδειγμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στηρίζει την δύναμη του κυρίως στα μέλη και τα στελέχη του κόμματος.

Προφανώς, η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών σε αυτή την διαδικασία μπορεί και να φέρει την ολική ανατροπή στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Κασσελάκης επιθυμούν πάντως την μεγάλη συμμετοχή, καθώς πιστεύουν οι θέσεις τους βρίσκουν ανταπόκριση στο κοινό της διεύρυνσης.

Το ζητούμενο είναι προς τα που θα κατευθυνθούν οι ψηφοφόροι που είχαν πάει στις κάλπες για να ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα. Από αυτούς προσδοκά να πάρει μερίδιο ο Νίκος Πάππας και ο Στέφανος Κασσελάκης αλλά και η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία εξ αρχής ήθελε πιο ανοικτές διαδικασίες.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, εκτός των άλλων, ελπίζει ότι θα έχει και αποκλειστικά δικές του ψήφους. Δηλαδή ότι το κοινό που τον παρότρυνε να κατέβει για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – και δεν ανήκει στο δυναμικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης – θα φτάσει μέχρι την κάλπη για να τον ψηφίσει.

Κάνεις πάντως δεν ξέρει πόση ακριβώς είναι η ενεργός κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, πόσοι από τα παλιά ή τα νέα μέλη που γράφτηκαν στις εκλογική διαδικασία του 2022, θα πάνε να ψηφίσουν.

Εν τω μεταξύ, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποψηφίων πληθαίνουν, ενώ και οι πέντε έχει βγάλει από την φαρέτρα τους και τα όπλα που διαθέτουν.

Η Έφη Αχτσιόγλου πάντως δεν απέκλεισε την εκλογή της από την πρώτη Κυριακή, αμφισβητώντας τις εκτιμήσεις που λένε ότι μετά την υποψηφιότητα Κασσελάκη θα δυσκολέψει η εκλογή της από τον πρώτο γύρο. Σε ό,τι αφορά την πολιτική στόχευση της ανέφερε ότι: «Δεν είμαστε με τα τζάκια, δεν είμαστε με τις ελίτ, δεν είμαστε με την οικονομική ολιγαρχία αυτού του τόπου. Είμαστε με τους πολλούς, μας ενδιαφέρει να εκφράζουμε τις αγωνίες των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των ανέργων, των νέων, των επαγγελματιών που δουλεύουν ακατάπαυστα για να συντηρήσουν μία μικρή επιχείρηση, των επιστημόνων, των αγροτών, των κτηνοτρόφων».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη του ανέφερε ότι σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος μπορεί να εγγυηθεί ότι «εμείς θα είμαστε εκεί κάθε φορά, σε κάθε περίσταση, να δίνουμε τον αγώνα για τους πολλούς, να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του κόσμου», ενώ αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη τόνισε πως «εγώ δεν πιστεύω ότι ο ηγέτης μαθαίνει με μια τηλεπάθεια».

Ο Νίκος Παππάς μιλώντας για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «για να κερδίσουμε τις εκλογές δεν πρέπει να στείλουμε σήμα αναδίπλωσης. Πρέπει να επαναβεβαιώσουμε και να ενισχύσουμε την ταυτότητα του σύγχρονου κόμματος της αριστερής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. Να χτίσουμε την παράταξη της νίκης.

Είναι μείζον ζήτημα να επανασυνδεθούμε, όχι μόνο με τη νεολαία, τα στρώματα της μισθωτής εργασίας και της επισφάλειας, αλλά και με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους, με τη μεσαία τάξη».

Ο Στέφανος Τζουμάκας απάντησε σε αυτό που είπε ο Στέφανος Κασσελάκης ότι δηλαδή ήταν στην τουαλέτα και γι αυτό δεν παρακολούθησε την ομιλία του στο συνέδριο. «Ο καθένας έχει το επίπεδό του. Εγώ μίλησα για παρακμή κι εκφυλισμό. Θα δούμε και χειρότερα. Το σύστημα βγάζει αγωνιστές, αλλά βγάζει και παρακμιακούς ανθρώπους» είπε ο Στέφανος Τζουμάκας.

Ο πέμπτος υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ προέτρεψε τον κόσμο να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προέρχομαι από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό και πρέπει να έρθει να ψηφίσει την Κυριακή!»

Ο Στέφανος Κασσελάκης σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχεται τόνισε: «Φοβούνται πως θα τους χαλάσω τη σούπα. Δεν γίνεται να φεύγουν οι νέες ψυχές στο εξωτερικό, να κάνουν εκεί οικογένειες και να μην ξαναγυρίζουν».

Όσον αφορά το γεγονός πως δεν είναι εκλεγμένος στο κοινοβούλιο ο κ. Κασσελάκης είπε:

«Οι μεγάλες μάχες δίνονται έξω στην κοινωνία. Έχουμε εξαιρετικά στελέχη στο κοινοβούλιο που μπορούν να αντιπροσωπεύσουν άρτια την παράταξη μας, αλλά πρέπει οι προτάσεις μας να προέρχονται από την κοινωνία. Πρέπει η κοινωνία να ξέρει ότι θα έχει ένα πρόεδρο που θα δίνει το “παρών” σε όποιο πρόβλημα προκύπτει. Όπως στον Έβρο τώρα».

 

Πηγή:www.newsit.gr