Ελλάδα Επικαιρότητα

«Τα Ελγίνεια μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα», λέει πρώην διαχειριστής του Βρετανικού Μουσείου

«Τα Ελγίνεια μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα», λέει πρώην διαχειριστής του Βρετανικού Μουσείου

Ο Σερ Άντονι Γκόρμλεϊ, γλύπτης και πρώην διαχειριστής του Βρετανικού Μουσείου, επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη της επιστροφής των Ελγίνειων μαρμάρων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μουσείο πρέπει επιτέλους να ξεπεράσει την «εμμονή του με την κλασική αρχαιότητα» και να αναδείξει άλλες περιόδους της ιστορίας και ευρήματα από άλλες περιοχές, που μέχρι στιγμής έχει «παρερμηνεύσει» ή «αναδείξει ελάχιστα».

Μιλώντας στο περιοδικό «British Archaeology», ο Γκόρμλεϊ, ο οποίος είχε εργαστεί στο μουσείο από το 2007 έως το 2015, δήλωσε:

«Θα επέστρεφα τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα με μεγάλη χαρά. Θεωρώ ότι οι γκαλερί στις οποίες φυλάσσονται εμπνέουν ελάχιστα το κοινό».

«Στο μουσείο εκπροσωπούμε άλλες περιοχές με λάθος τρόπο. Έχουμε συνωστίσει όλα τα ευρήματα από την Αμερική, βόρεια και νότια, σε μια μόνο αίθουσα, με τα ευρήματα από το Μεξικό να είναι τοποθετημένα ξεχωριστά σε μία άλλη».

«Επιπλέον, το μουσείο διαθέτει την πλουσιότερη συλλογή υφασμάτων από όλο τον κόσμο που υπάρχει- και όμως, αυτή δεν είναι ορατή», προσθέτει.

«Στο υπόγειό μας έχουμε παραπεταμένα πολλά ευρήματα από την Αφρική. Πρόκειται για μια ανηθικότητα της μετα-αποικιοκρατικής εποχής», σχολίασε.

Ήδη από πέρσι, οι συζητήσεις για την παρουσία του Μουσείου στη σύγχρονη εποχή έχουν ενταθεί.

Πέρα από το ζήτημα των Ελγίνειων μαρμάρων και άλλων αποκτημάτων της κλασικής εποχής, η ανάδειξη του κινήματος «Black lives matter» στην Αμερική και αλλού έφερε στο προσκήνιο τη σχέση του μουσείου με άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως η Αφρική, καθώς και τους δεσμούς και συσχετισμούς του ιδρύματος με την δουλεία.

Ως αποτέλεσμα αυτών των κινητοποιήσεων, η προτομή του ιδρυτή του Μουσείου, Χανς Σλόουν, μεταφέρθηκε από το βάθρο στο οποίο βρισκόταν σε μια πιο «ταπεινή» προθήκη, λόγω του ότι τα χρήματα που αυτός είχε αξιοποιήσει για την ίδρυση του Μουσείου το 1759 συνδέονταν με το δουλεμπόριο.

Μετά και από τις δηλώσεις του Σερ Γκόρμλεϊ, εκπρόσωποι του μουσείου δήλωσαν στον Τύπο ότι «Το Βρετανικό Μουσείο έχει ξεκινήσει ένα εκτενές σχέδιο αναβάθμισης, το οποίο συμπεριλαμβάνει τόσο εργασίες για την ανακαίνιση και  ενίσχυση των υποδομών του, όσο και την ανακατάταξη και νέα ερμηνεία όλων των εκθεμάτων και των συλλογών που διαθέτει».

ΠΗΓΗ: Daily Mail