Επικαιρότητα ΝΔ

Το νέο πολιτικό τοπίο: οι διεργασίες και τα πρόσωπα

Το νέο πολιτικό τοπίο: οι διεργασίες και τα πρόσωπα

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα ακολουθήσει η παράδοση – παραλαβή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 19:00 η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

Ποιοι εκλέγονται στη νέα Βουλή – Όλα τα ονόματα.

Στιγμιότυπα από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού

Το νέο πολιτικό τοπίο: οι διεργασίες και τα πρόσωπα
Η σύζυγος και τα παιδιά του Κυριάκου Μητσοτάκη

EUROKINISSI

Το νέο πολιτικό τοπίο: οι διεργασίες και τα πρόσωπα
Οι αδερφές του Κυριάκου Μητσοτάκη

EUROKINISSI

 

Το νέο πολιτικό τοπίο: οι διεργασίες και τα πρόσωπα
Κων/νος Ζούλας

EUROKINISSI

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κ. Μητσοτάκης

Πριν από λίγα λεπτά πέρασε την είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου ο Κ. Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγο και τα παιδιά τους.

Το νέο πολιτικό τοπίο: οι διεργασίες και τα πρόσωπα

Το νέο πολιτικό τοπίο: οι διεργασίες και τα πρόσωπα

Στις 18:00 η ανακοίνωση της κυβέρνησης

Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινωθεί στις 6 το απόγευμα από τον Στέλιο Πέτσα, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Το νέο πολιτικό τοπίο: οι διεργασίες και τα πρόσωπα

Ποιοι εκλέγονται στη νέα Βουλή – Όλα τα ονόματα

Κ. Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε διακριτός πόλος

Ο κ. Μητσοτάκης θα «είναι ένας σύγχρονος πρωθυπουργός, manager, προσανατολισμένος στη δουλειά για να προχωρήσει η χώρα μπροστά», τόνισε (ΣΚΑΪ) ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης.

Για τα σενάρια που τον θέλουν να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας ο κ. Χατζηδάκης είπε: «Υπάρχουν κανόνες που δεν παραβιάζονται και πράγματα που δεν λέγονται, ο πρωθυπουργός αποφασίζει».

Δήλωσε ότι δεν ανέμενε το ποσοστό 31,6% που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ -εκτιμούσε λίγο λιγότερο- και σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε διακριτός πόλος ενώ οι πολίτες έστειλαν μήνυμα και προς τη Ν.Δ. για να «κάνει τη δουλειά της καλύτερα».

Αναφερόμενος σε σχόλια ότι ο κ. Τσίπρας κέρδισε μετά το χθεσινό αποτέλεσμα, είπε πως «αν η Ν.Δ. ως κυβέρνηση είχε αυτό το αποτέλεσμα, θα υπήρχε εσωκομματικό πρόβλημα, αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανείς να αμφισβητήσει τον κ. Τσίπρα».

Π. Σκουρλέτης: Πλέον ο ένας πόλος έχει βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ

«Είναι σαφές ότι έχουμε πια έναν μεταμνημονιακό διπολισμό, με τα δικά του, καινούργια χαρακτηριστικά που δεν θα πρέπει με ευκολία να τον συγκρίνουμε με τον παλιό δικομματισμό», είπε (ρ/σ Στο κόκκινο) ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και εξήγησε: «Πρώτα από όλα, γιατί ο ένας εκ των δύο πόλων έχει σαν βασικό κορμό ένα κόμμα της Αριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο παλαιός δικομματισμός ήταν Δεξιά-Κεντροαριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ταυτόχρονα τον βασικό εκφραστή των δυνάμεων που κατά καιρούς εκφράζονταν από τα κόμματα της Κεντροαριστεράς».

Σύμφωνα με τον Π. Σκουρλέτη, ξεκινάει τις επόμενες ημέρες η συνεδρίαση των οργάνων του κόμματος για τον επαναπροσδιορισμό του τι σημαίνει σύγχρονο αριστερό κόμμα τον 21ο αιώνα, ενώ το τακτικό συνέδριο που καταστατικά είναι προγραμματισμένο για φέτος θα πρέπει να περιλάβει κόσμο πολύ ευρύτερο αυτού που σήμερα παρακολουθεί στενά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στα «μανταλάκια»

Το νέο πολιτικό τοπίο: οι διεργασίες και τα πρόσωπα
EUROKINISSI
Το νέο πολιτικό τοπίο: οι διεργασίες και τα πρόσωπα
EUROKINISSI

Μητσοτάκης στο CNBC: Πήγα το κόμμα από το 28% στο 40%

«Σημαντική νίκη για την Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα» χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο CNBC και τόνισε ότι συνιστά μεγάλη νίκη για την ελληνική δημοκρατία το ότι η Χρυσή Αυγή έμεινε εκτός Κοινοβουλίου.

«Είμαι πολύ περήφανος που παρέλαβα ένα κόμμα που βρισκόταν στο 28% στις προηγούμενες εκλογές και το πήγα σχεδόν στο 40%. Εξασφάλισα αυτοδυναμία, πράγμα που θεωρούσε ο κόσμος αδιανόητο πριν από λίγα χρόνια, αλλά αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια πραγματικά ισχυρή εντολή για αλλαγή στην Ελλάδα, πράγμα που υποσχέθηκα και θα το κάνω», είπε επίσης και υπογράμμισε ότι η ατζέντα του είναι να φέρει την ανάπτυξη στην οικονομία, να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και να διασφαλίσει ότι ο ελληνικός λαός θα ξανανιώσει ασφαλής.

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κυρ. Μητσοτάκη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε πριν λίγα λεπτά με τον πρόεδρο της Ν.Δ. και του ανέθεσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα επίσημα αποτελέσματα

Το νέο πολιτικό τοπίο: οι διεργασίες και τα πρόσωπα
EUROKINISSI

Τον πίνακα με τα επίσημα αποτελέσματα που αφορούν το 99,86% των εκλογικών τμημάτων -απομένουν κάποια τμήματα ετεροδημοτών- επέδωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Ρουπακιώτης στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Ο κ. Βούτσης απένειμε τα εύσημα στον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών «για την πιστή τήρηση της διαδικασίας, με τρόπο ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά», ενώ από την πλευρά του ο κ. Ρουπακιώτης δήλωσε: «Κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να φανούμε αξιόπιστοι απέναντι στην κοινωνία, αλλά και στον πρωθυπουργό που μας ανέθεσε το συγκεκριμένο έργο».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής μετέβη στο προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το νέο πολιτικό τοπίο: οι διεργασίες και τα πρόσωπα
EUROKINISSI

Τα πρόσωπα που αναμένεται να αναλάβουν υπουργεία

Διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού αναμένεται να αναλάβει ο στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη Γρηγόρης Δημητριάδης, ενώ θέση-κλειδί στο Μέγαρο Μαξίμου θα δοθεί και στον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γιώργο Γεραπετρίτη.

Ο συντονιστής στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας Τάκης Θεοδωρικάκος ακούγεται για το υπουργείο Εσωτερικών και ο Νίκος Δένδιας για το υπουργείο Εξωτερικών.

Για την προεδρία της Βουλής ακούγονται τα ονόματα των Κώστα Τασούλα ή Νικήτα Κακλαμάνη.

Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο θα μεταφερθεί το Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά και η αρμοδιότητα των φυλακών, ακούγεται έντονα το όνομα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Για το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι έχει κλειδώσει ο Χρήστος Σταϊκούρας, με αναπληρωτή τον διευθυντή του γραφείου του κ. Μητσοτάκη Στέλιο Πέτσα, ενώ για το Ανάπτυξης ακούγεται έντονα το όνομα του Αδωνη Γεωργιάδη και για το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο Γιάννης Βρούτσης αναμένεται στο υπουργείο Εργασίας και ο Μάκης Βορίδης στο υπουργείο Υγείας.

Για το υπουργείο Παιδείας ακούγεται έντονα το όνομα της Νίκης Κεραμέως και για το υπουργείο Πολιτισμού ή Τουρισμού η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Στο υπουργείο Μεταφορών φαίνεται να οδεύει ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Ποιοι δημοσιογράφοι μπαίνουν στη Βουλή για πρώτη φορά

Νέα Δημοκρατία

Κών/νος Μπογδάνος, Γιάννης Λοβέρδος, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Δημήτρης Μαρκόπουλος

ΣΥΡΙΖΑ

Δώρα Αυγέρη

ΚΚΕ

Σεμίνα Διγενή

Ελληνική Λύση

Αντώνης Μυλωνάκης, Κων/νος Χήτας

Η ψήφος ανά ηλικία

Το νέο πολιτικό τοπίο: οι διεργασίες και τα πρόσωπα
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στην ηλικιακή ομάδα των 17-34 πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 36,8% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 30,6%. Τρίτο το ΜέΡΑ25 με 6%, το Κίνημα Αλλαγής με 5,7%, το ΚΚΕ με 5,6%, η Χρυσή Αυγή με 4,7% και η Ελληνική Λύση με 3,2%.

Στις ηλικίες 35-54 πρώτη έρχεται η Νέα Δημοκρατία με 40,8%, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με 29,5%, το Κίνημα Αλλαγής με 7,3%, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση με 4,4%, η ΜέΡΑ25 με 3,9% και η Χρυσή Αυγή με 3,2%.

Στην ηλικία των 55+ προηγείται η Νέα Δημοκρατία με 43,2% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 30,8%, το Κίνημα Αλλαγής με 10,4%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 3,3%, η Χρυσή Αυγή με 1,8% και η ΜέΡΑ 25 με 1,7%.

Στο 42,08% η αποχή

Με την ενσωμάτωση στο 99,83% η συμμετοχή φτάνει το 57,92% και το ποσοστό αποχής ξεπερνά εκείνο των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, όταν στις κάλπες δεν προσήλθε το 41,31% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό αποχής μετά τις εκλογές του 2015, όταν απείχε το 43,43% των ψηφοφόρων.

Υψηλά ήταν τα ποσοστά και τον Μάιο του 2012 (34,88%), ενώ τον Ιούνιο του 2012 ήταν 37,51% και τον Ιανουάριο του 2015 35,13%.

Ποιοι εκλέγονται από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας

Πέντε βουλευτές από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας εκλέγει η Νέα Δημοκρατία. Πρόκειται για τους Παναγιώτη Πικραμμένο, Μαριέττα Γιαννάκου, Γιώργο Γεραπετρίτη,  Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και Χρήστο Ταραντίλη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει τέσσερις βουλευτές: Βασίλης Βασιλικός, Έφη Αχτσιόγλου, Πάνος Σκουρλέτης και Αλέκος Φλαμπουράρης.

Από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής εκλέγεται ο πρώην δήμαρχος Αθήνας Γιώργος Καμίνης και από το ΚΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα.

Για την Ελληνική Λύση εκλέγεται ο Βασίλης Βιλιάρδος, ενώ το Μέρα25 του Γιάννη Βαρουφάκη δεν εκλέγει βουλευτή από το Επικρατείας.

Πώς σχολιάζει ο διεθνής Τύπος το εκλογικό αποτέλεσμα

Στις 13:00 η ορκωμοσία του Κ. Μητσοτάκη

Στη μία το μεσημέρι θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα ορκιστεί πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου για την παράδοση – παραλαβή.

«Δεν θα επαναλάβω όσα έκανε ο προκάτοχός μου. Θα υποδεχθώ στο Μαξίμου τον κύριο Μητσοτάκη όπως αρμόζει σε μια δημοκρατία», είπε με νόημα χθες ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τη στάση του Αντ. Σαμαρά που δεν τον υποδέχτηκε τον Ιανουάριο του 2015.

Καθαρή νίκη της Ν.Δ., εδραίωση του δικομματισμού

Καθαρή νίκη με αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία έβγαλαν οι κάλπες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να αυξήσει τα ποσοστά του σε σχέση με τις πρόσφατες ευρωεκλογές και να εδραιωθεί ως ο «άλλος» πόλος ενός ισχυρού δικομματισμού, αλλά και ως ο κορμός μιας υπό διαμόρφωση κεντροαριστερής δημοκρατικής παράταξης.

Εκτός Βουλής έμεινε η Χρυσή Αυγή, «εντός» με την πρώτη για το Μερα25 του Γιάνη Βαρουφάκη και την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.