Επικαιρότητα Κοινωνία

Το τελευταίο αντίο στον Στέλιο Σκλαβενίτη που πέθανε από γρίπη

Το τελευταίο αντίο στον Στέλιο Σκλαβενίτη που πέθανε από γρίπη

Πλήθος κόσμου δίνει το παρών στην εξόδιο ακολουθία του γνωστού επιχειρηματία Στέλιου Σκλαβενίτη στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιά. 

Το πρωί της Κυριακής, 1η Απριλίου, ο Στέλιος Σκλαβενίτης πέθανε ηλικία 53 ετών. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση ανακοίνωση του νοσοκομείου τα αίτια ήταν «ο Στυλιανός Σκλαβενίτης προσήλθε εκτάκτως στα Εξωτερικά Ιατρεία του ΥΓΕΙΑ στις 31/03/2018 και ώρα 22:00 μ.μ. λόγω οξείας  αναπνευστικής δυσχέρειας. Μεταφέρθηκε άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όπου διεγνώσθη σύνδρομο οξείας αναπνευστικής  δυσχέρειας (ARDS)  επί εδάφους λοίμωξης  από τον ιό της γρίπης τύπου Β». Παρά την φαρμακευτική και μηχανική υποστήριξη, ανέπτυξε σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας και κατέληξε λόγω ενδοπνευμονικής αιμορραγίας στις  07:18 π.μ. της επόμενης ημέρας».

Η αυτοκρατορία που χτίσθηκε βήμα – βήμα

Η Σκλαβενίτης, είναι αμιγώς ελληνική επιχείρηση με παράδοση 130 ετών και με άψογη σχέση με τους εργαζόμενους. Η επιχείρηση λειτουργεί με όρους κερδοφορίας, αρνείται να πωληθεί σε ξένους, κρατά χαμηλούς τόνους, δεν λειτουργεί τις Κυριακές και δεν διαθέτει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. Η οικογένεια Σκλαβενίτη μάλιστα έχει πολλές φορές βοηθήσει τους συντοπίτες της, τους Λευκαδίτες.

Πώς όμως ξεκίνησαν όλα; Ας πάμε πίσω στη Λευκάδα του μεσοπολέμου. Εκεί, ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης δημιούργησε μία επιτυχημένη εταιρεία εισαγωγών ξυλείας και εξαγωγών κρασιών. Το 1924 κι ενώ οι επιχειρήσεις συνεχώς πάνε καλύτερα, γεννιέται ο πρώτος γιος, ο Γιάννης. Τρία χρόνια αργότερα ακολουθεί ο δευτερότοκος Σπύρος και λίγο αργότερα ο Νάσος. Νωρίτερα η οικογένεια είχε αποκτήσει τη Θεοδώρα Σκλαβενίτη, η οποία ως γυναίκα μεγαλωμένη σε σαφώς συντηρητικό περιβάλλον δεν ενεργοποιήθηκε στις επιχειρήσεις.

Όμως το 1936 η οικογένεια καταστρέφεται οικονομικά, μετά από ένα ατύχημα σε μεγάλη παρτίδα εμπορευμάτων που προοριζόταν για το εξωτερικό. Μπορεί οι οφειλέτες να είχαν εισπράξει όλα (!) τα χρωστούμενα, τα ήθη όμως της εποχής δεν συγχωρούσαν εύκολα τις αποτυχίες. Έτσι, με την ανάγκη για νέο ξεκίνημα, ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης φεύγει για στην Αθήνα. Με τον πόλεμο και την κατοχή η οικογένεια περνά πάρα πολύ δύσκολα και το 1942 πεθαίνουν μέσα στην ανέχεια και οι δύο γονείς. Ο δεκαοχτάχρονος τότε Γιάννης, σε ρόλο προστάτη αναλαμβάνει να συντηρήσει τους πάντες. Για να μπορέσει να ζήσει, κρατά λογιστικά βιβλία σε μία βιοτεχνία οικιακής σκευής, ενώ ο μικρότερος αδελφός του Σπύρος δούλευε σε εργοστάσιο σαπωνοποιίας και στον Ερυθρό Σταυρό ως φύλακας.

Σύμφωνα με φήμες, στη διάρκεια της κατοχής και λίγο αργότερα είχαν επιδείξει πολεμική δράση σε ομάδα «κρούσης» που έδρασε στην περιοχή των Πετραλώνων. Αυτά δεν έχουν ποτέ επιβεβαιωθεί δημοσίως και παραμένει ως ένα από τα πολλά μυστικά της πάντα σιωπηρής οικογένειας.

Έτσι, το επιχειρηματικό δαιμόνιο των δύο αδελφών, φάνηκε από τα μέσα της δεκαετίας του ’40. Τότε άρχισαν ξεκίνησαν να διαθέτουν προϊόντα, όπως κεχρί, κανναβούρι και είδη πρώτης ανάγκης στην Κεντρική Αγορά Αθηνών. Ο τρίτος αδελφός, ο Νάσος, δεν ασχολήθηκε με το εμπόριο, αλλά επέλεξε να ακολουθήσει καριέρα στρατιωτικού (και αυτός όμως, λίγο μετά την πτώση της Χούντας, μεταπήδησε στην οικογενειακή επιχείρηση).

Σιγά-σιγά τα αδέλφια στρέφονται στο εμπόριο ειδών μπακαλικής και μπαχαρικών μέχρι το 1950, όταν γνωρίζουν τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο, τον άνθρωπο που στη συνέχεια έγινε ο επιχειρηματικός τους συνεργάτης. Μικρασιάτης στην καταγωγή ο Μιλτιάδης Παπαδόπουλος, το 1924 πήγε στην Αθήνα από την Καισαρεία, μαζί με την αδελφή του, ορφανός από γονείς. Δούλευε ως μικροπωλητής ζώντας φτωχικά ως πρόσφυγας στη Νίκαια και στον Ταύρο.

Το 1954 είναι χρονιά σταθμός: οι τρεις φίλοι και συνεργάτες δημιουργούν τη «Σκλαβενίτης & Σία» με έδρα στα Πετράλωνα. Αντικείμενο της εταιρίας, η χονδρική πώληση τροφίμων. Οι δουλειές πηγαίνουν συνεχώς καλά και ιδρύουν μία νέα και πρωτοποριακή παγκοσμίως εταιρία: την ΤΗΛΕΞΥΠ. Ήταν το πρώτο delivery της Ελλάδας και ίσως από τα πρώτα του κόσμου, καθώς εξυπηρετούσε τους πελάτες της κατόπιν τηλεφωνικής τους παραγγελίας.

Ο …«μπακαλόγατος» του Περιστερίου

Η εταιρεία αυτή προσέφερε πολύ χαμηλές τιμές και σύντομα έγινε πολύ γνωστή σε όλη την Αττική. Πλέον, ο δρόμος άνοιξε και για μαγαζιά. Το 1969 ανοίγουν το πρώτο κατάστημα σούπερ μάρκετ στο Περιστέρι (εκεί όπου σήμερα βρίσκονται οι κύριες εγκαταστάσεις τους, στην οδό Κηφισού 80). Είναι οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται σε μεγάλη κλίμακα την ανάγκη για φθηνές αγορές από τα φτωχότερα στρώματα. Έτσι, επιλέγουν να επεκταθούν σε περιοχές που μέχρι τότε κυριαρχούσε ο… «μπακαλόγατος». Ακολουθεί ο Πειραιάς, το Μοσχάτο και άλλες φτωχές περιοχές, με πληθυσμό όμως που σιγά-σιγά αποκτά αγοραστική δύναμη.

Δέκα χρόνια μετά, το 1979, η αλυσίδα Σκλαβενίτης και η ΤΥΛΕΞΥΠ συγχωνεύονται στην «Ι & Σ. Σκλαβενίτη Α.Ε.Ε.».

Το αχώριστο δίδυμο των αδελφών Γιάννη και Σπύρου Σκλαβενίτη, δυστυχώς το 1993 χωρίστηκε από το θάνατο του πρώτου. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 πέθανε και ο Μιλτιάδης Παπαδόπουλος, ενώ ο Σπύρος έφυγε από τη ζωή το 2006. Την Κυριακή 1 Απριλίου 2018 άφησε την τελευταία του πνοή ο Στέλιος.

Κλειστά τα καταστήματα

Τα καταστήματα Σκλαβενίτης και ΜΑΡΤ ΚΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΥ στο Νομό Αττικής θα παραμείνουν κλειστά από  15:00 έως 17:00 κατά τη διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας.

Το ψήφισμα του συμβουλίου για τα καταστήματα Σκλαβενίτης

Το Διοικητικό Συμβούλιο της «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», το οποίο συνήλθε εκτάκτως , την Κυριακή 1 Απριλίου 2018 και ώρα 14.00, στα γραφεία της Εταιρείας, που βρίσκονται στη Λεωφ. Κηφισού 136, στο Περιστέρι, ύστερα από την αναγγελία του αιφνίδιου θανάτου του μετόχου της και επί σειρά ετών Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της, Στυλιανού Σκλαβενίτη, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον άνθρωπο που τόσα προσέφερε στην Εταιρεία και στην κοινωνία μας.
Στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα και με παμψηφία τα παρακάτω:

1. Να παραμείνουν κλειστά τα Καταστήματα, οι Μονάδες και τα Γραφεία της Εταιρείας στην Αττική, την Μεγάλη Τετάρτη 4 Απριλίου 2018, από τις 15.00 έως τις 17.00, ημέρα και ώρα της εξοδίου ακολουθίας.

2. Να παρακολουθήσει σύσσωμο το Δ.Σ. την εξόδιο ακολουθία.

3. Κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας σε όλα τα Καταστήματα να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία της Εταιρείας και να μην αναπαράγεται μουσική ή να πραγματοποιούνται ανακοινώσεις για προσφορές και τυχόν εκδηλώσεις.

4. Να κατατεθούν στη μνήμη του εκλιπόντος τα ακόλουθα ποσά:

α) Ποσό 5.000€ στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Στέγης.

β) Ποσό 5.000€ στο Ζάννειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας & Αγωγής.

γ) Ποσό 5.000€ στο Χαμόγελο του Παιδιού.

5. Όποιος επιθυμεί, μπορεί αντί στεφάνων να προσφέρει δωρεά στα ανωτέρω ιδρύματα.

6. Το παρόν να δημοσιευθεί στον Ημερήσιο Τύπο.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ»

Το ψήφισμα του συμβουλίου για τα καταστήματα ΜΑΡΤ ΚΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της «ΜΑΡΤ ΚΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», το οποίο συνήλθε εκτάκτως, την Κυριακή 1 Απριλίου 2018 και ώρα 16.00, στα γραφεία της Εταιρείας, που βρίσκονται στην οδό Χρ. Λαδά 13, στο Περιστέρι, ύστερα από την αναγγελία του αιφνίδιου θανάτου του επί σειρά ετών Αντιπροέδρου της, Στυλιανού Σκλαβενίτη, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον άνθρωπο που τόσα προσέφερε στην Εταιρεία και στην Κοινωνία μας.

Στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα και με παμψηφία τα παρακάτω:

1.   Να παραμείνουν κλειστά τα Καταστήματα, οι Μονάδες και τα Γραφεία της Εταιρείας στην Αττική, την Μεγάλη Τετάρτη 4 Απριλίου 2018, από τις 15.00 έως τις 17.00, ημέρα και ώρα της εξοδίου ακολουθίας.

2.   Να παρακολουθήσει σύσσωμο το Δ.Σ. την εξόδιο ακολουθία.

3.   Κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας σε όλα τα Καταστήματα να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία της Εταιρείας και να μην αναπαράγεται μουσική ή να πραγματοποιούνται ανακοινώσεις για προσφορές και τυχόν εκδηλώσεις.

4.   Να κατατεθούν στη μνήμη του εκλιπόντος τα ακόλουθα ποσά:

α)   Ποσό 5.000€ στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Στέγης.

β)   Ποσό 5.000€ στο Ζάννειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας & Αγωγής.

γ)   Ποσό 5.000€ στο Χαμόγελο του Παιδιού.

5.   Όποιος επιθυμεί, μπορεί αντί στεφάνων να προσφέρει δωρεά στα ανωτέρω ιδρύματα.

6. Το παρόν να δημοσιευθεί στον Ημερήσιο Τύπο.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ»