Ελληνοτουρκικά Επικαιρότητα

Το «Τσεσμέ» απειλεί με έρευνες στο κεντρικό Αιγαίο και η αποστολή Patriot στη Σαουδική Αραβία

Το «Τσεσμέ» απειλεί με έρευνες στο κεντρικό Αιγαίο και η αποστολή Patriot στη Σαουδική Αραβία

Η έξοδος του “Τσεσμέ” στο Αιγαίο με το πρόσχημα της διεξαγωγής επιστημονικών ερευνών, επιβεβαιώνει αυτό που όλοι ξέρουμε. Δηλαδή, τις πάγιες τουρκικές θέσεις και επιδιώξεις για το μοίρασμα του Αιγαίου αλλά την ίδια ώρα η ελληνική πολιτική ηγεσία αποφασίζει να αποστείλει μια πυροβολαρχία(από τις έξι που διαθέτουμε) Patriot στην Σαουδική Αραβία.

Με το “Τσεσμέ” η Άγκυρα στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Αθήνα αλλά και σε όλους τους τρίτους ότι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν μπορεί παρά να περάσει μέσα από την αποδοχή των τουρκικών θέσεων.

Η Τουρκία επιχειρεί να υπενθυμίσει τις θέσεις της ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ότι δεν μπορεί να έχουν πάνω από 6 ναυτικά μίλια αιγιαλίτιδας ζώνης.

Αυτό το οποίο θα πρέπει η Αθήνα να περιμένει ότι θα συμβεί είναι ότι αυτές οι πάγιες τουρκικές θέσεις θα τεθούν με έντονο τρόπο στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.

Patriot: Το ελληνικό σύστημα αεροπορικής άμυνας στη Σαουδική Αραβία

Όπως έκανε γνωστό ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στη Βουλή για το νομοσχέδιο του για τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών, η χώρα μας θα προχωρήσει στην μεταφορά, τοποθέτηση και επιχειρησιακή λειτουργία μιας συστοιχίας του ελληνικού αντιαεροπορικού συστήματος Patriot στη Σαουδική Αραβία.

Το σύστημα Patriot είναι αμερικανικής κατασκευής και εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία το 2003. Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς (HSAM) με εμβέλεια ραντάρ έρευνας 170 χιλιομέτρων και μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής 150 χιλιόμετρα, ενώ αποτελείται από διάφορα υποσυστήματα.