Επικαιρότητα ΥΠ.ΕΘ.Α

Το ΥΠΕΘΑ διαψεύδει τα fake news: «Δεν αποφασίστηκε η αποστολή δυνάμεων στο Σαχέλ»

Το ΥΠΕΘΑ διαψεύδει τα fake news: «Δεν αποφασίστηκε η αποστολή δυνάμεων στο Σαχέλ»

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) διευκρινίζει τα «κακώς κείμενα» και διαψεύδει τα fake news συγκεκριμένης μερίδας δημοσιογραφικών μέσων, τα οποία έδωσαν λάθος εντυπώσεις σχετικά με τις δηλώσεις του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου περί ανάπτυξης ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή του Σαχέλ.

Ειδικότερα, πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με αφορμή εκτιμήσεις και εικασίες που μεταδόθηκαν από μερίδα ΜΜΕ υπογραμμίζουν πως «δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με την πιθανή αποστολή ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή του Σαχέλ στην Υποσαχάρια Αφρική καθώς το ζήτημα τελεί υπό εξέταση από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες».

Στη συνέχεια από το ΥΠΕΘΑ επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι: «Όποιοι επιχειρούν να διαστρεβλώσουν αυτήν την ξεκάθαρη θέση, απλά ψεύδονται». Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει τονίσει κατά την τηλεδιάσκεψη υπουργών Άμυνας και Διεθνών Εταίρων για την «Task Force Takuba» υπό την προεδρία της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί, στις 7 Απριλίου 2021, ότι εξετάζονται δυνατότητες συνεισφοράς σε πρωτοβουλίες και δράσεις της Γαλλίας και άλλων κρατών-μελών της ΕΕ για την ασφάλεια στην περιοχή.

Επισημαίνεται, δε, ότι στη ζώνη Σαχέλ επιχειρεί ευρωπαϊκή δύναμη υπό την αιγίδα της Γαλλίας με τη συνεργασία των ΗΠΑτην επιμελητειακή στήριξη του NATO, την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και κατόπιν προσκλήσεως των πέντε χωρών (Μπουρκίνα Φάσο, Μαυριτανία, Τσαντ, Μάλι και Νίγηρας) που απαρτίζουν το G5 Sahel (G5S).

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Intime News