Ενοπλες Συγκρούσεις Επικαιρότητα

Τουρκικό drone κατέρριψε ο στρατός του Χαφτάρ

Πώς αντέδρασε η Ελένη Μενεγάκη όταν τη ρώτησαν για τη λήξη του συμβολαίου της με τον Alpha;

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) ανακοίνωσε σήμερα (Σάββατο) ότι η αεροπορική του άμυνα κατέρριψε ένα τουρκικό drone πάνω από την πόλη Ain Zara, η οποία βρίσκεται περίπου 11 χλμ έξω από την πρωτεύουσα της χώρας, Τρίπολη.

Υπενθυμίζεται ότι ο LNA βρίσκεται υπό τις οδηγίες του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που είναι ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, και ο οποίος κάλεσε την περασμένη Πέμπτη, τις δυνάμεις του να προωθηθούν προς το κέντρο της Τρίπολης, στην «τελική μάχη», όπως είπε, για την πρωτεύουσα.

Η κατάρριψη του drone έρχεται έπειτα από προηγούμενες ανακοινώσεις του LNA, στις οποίες ανέφερε ότι ο Εθνικός Στρατός σημειώνει επιτυχίες στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, θέτοντας υπό τον έλεγχό του αρκετές περιοχές στον δρόμο προς την πρωτεύουσα.

Στην Τρίπολη εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ, η οποία υπέγραψε πρόσφατα το μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη, ο στρατηγός Χαφτάρ υποστηρίζεται από εκατοντάδες Ρώσους μισθοφόρους. Από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., τον Χαφτάρ φέρεται να υποστηρίζει υπογείως η Γαλλία, η οποία τον έχει ενισχύσει με σημαντικές εξαγωγές όπλων.

Σημειώνεται ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), υπό την αρχηγία του Χάφταρ, εξαπέλυσε στις αρχές Απριλίου ευρείας κλίμακας επιχείρηση με σκοπό να πάρει τον έλεγχο της Τρίπολης. Ωστόσο ο LNA δεν κατόρθωσε να διαπεράσει τις άμυνες των παραστρατιωτικών ομάδων που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση Σάρατζ στα νότια προάστια της πρωτεύουσας.