Αφορά νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel
Γενναία μέτρα για την υποστήριξη των δανειοληπτών στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές και για την αναγέννηση της τοπικής οικονομίας, θα ανακοινώσουν οι ελληνικές τράπεζες το αργότερο έως και την ερχόμενη Παρασκευή. Σήμερα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης θα συναντήσει στις 17:00 στο γραφείο του (Νίκης 5-7, 6ος όροφος) την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Οι τεχνικές ομάδες που έχουν συσταθεί επεξεργάζονται τα δεδομένα και βρίσκονται στην τελική ευθεία σχεδιασμού λύσεων ανακούφισης οφειλετών, με ανοίγματα της τάξης των 2 δισ. ευρώ.
Αναστολή και παρατάσεις καταβολών ασφαλιστικών εισφορών για τους πληγέντες στη Θεσσαλία
Σύμφωνα με τραπεζική πηγή, το πιθανότερο είναι να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση για τις δράσεις που θα αναληφθούν, σε επίπεδο Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Σήμερα είναι προγραμματισμένη η εκτελεστική της επιτροπή, όπου όλα τα ζητήματα θα συζητηθούν διεξοδικά για την λήψη των οριστικών αποφάσεων.
Όπως επισημαίνει σχετικά, η ανασυγκρότηση της περιφέρειας Θεσσαλίας απαιτεί την εφαρμογή ενός πολύπλευρου σχεδιασμού, μιας και ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας έχει παγώσει.
Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει, πέραν των εθνικών και κοινοτικών πόρων που θα διοχετευτούν στην ευρύτερη περιοχή, είναι απαραίτητες τόσο η παροχή χαμηλότοκης ρευστότητας για να σταθούν ξανά στα πόδια τους επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όσο και διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των υφιστάμενων δανειακών υπολοίπων.
Ως προς τα τελευταία, υποστηρίζει ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει αναστολή πληρωμών για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Σημειώνει δε πως τα σχετικά μεγέθη δεν θα επηρεάσουν τη μεγάλη εικόνα στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών.
Σε σχέση με το ενδεχόμενο υποβολής αιτήματος στον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ, τον SSM, για την ευνοϊκότερη αποτύπωση των μέτρων διευκόλυνσης στα τραπεζικά μεγέθη, όπως και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος το απέκλεισε κατηγορηματικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός του ότι πρόκειται για μία φυσική καταστροφή που δεν συγκρίνεται σε επίπεδο επιπτώσεων στην οικονομία με την υγειονομική κρίση, η εξέταση από τη Φρανκφούρτη αιτημάτων αυτής της μορφής είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.
Προσθέτει πάντως ότι οι ομάδες εργασίας που έχουν συσταθεί κινούνται προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός πολύ γενναίου πλέγματος προστασίας των δανειοληπτών, που σε κάθε περίπτωση θα περιλαμβάνει αναστολή πληρωμής δόσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ταυτόχρονα, με την αξιοποίηση κονδυλίων από ευρωπαϊκά προγράμματα θα δημιουργηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανασυγκρότηση της τοπικής αγοράς και την ικανοποίηση βασικών αναγκών των πολιτών.
Μέτρα και από τους servicers
Μία πρώτη γεύση για το ύφος των παρεμβάσεων στις υφιστάμενες χορηγήσεις έδωσε η Ένωση των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, με χθεσινή της ανακοίνωση.
Ειδικότερα, αποφασίστηκαν τα εξής:
Πρώτον, αναστολή των τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους δανειολήπτες στις περιοχές που έχουν πληγεί, για τουλάχιστον ένα μήνα. Το χρονικό αυτό διάστημα θα επανεξεταστεί μετά από την αξιολόγηση των συνθηκών που επικρατούν σε κάθε πληττόμενη περιοχή.
Δεύτερον, αναστολή κάθε ενέργειας αναγκαστικής εκτέλεσης για τουλάχιστον δύο μήνες.
Σκοπός της αναστολής είναι να δοθεί επαρκής χρόνος στους πληττόμενους οφειλέτες να εκδώσουν τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά για την ένταξη στο αντίστοιχο πλαίσιο της αρωγής του δημοσίου.
Οι παραπάνω ενέργειες θα αξιολογηθούν εκ νέου, μετά την οριστικοποίηση των κρατικών μέτρων στήριξης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Παράλληλα, οι εταιρείες μέλη της Ένωσης ήδη προτείνουν εξατομικευμένες λύσεις διευκόλυνσης και ρύθμισης οφειλών προς τους δανειολήπτες.
Εξάλλου, από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι αναστέλλονται για δύο μήνες, ως τις 10 Νοεμβρίου 2023, οι προθεσμίες αξιολόγησης από τους οφειλέτες των προτεινόμενων ρυθμίσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Η αναστολή αφορά στις αιτήσεις που βρίσκονται στο στάδιο «αξιολόγηση από οφειλέτη» από τις 6 Σεπτεμβρίου 2023, στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες (περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας, Σποράδων, Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων).