Επικαιρότητα Κυβέρνηση

Τσίπρας: Δεν θα αφήσουμε τον Ερντογάν να φτάσει στο Καστελόριζο

Α.Τσίπρας: «Ξυπνάω και κοιμάμαι με τον φόβο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία - Δεν θα επιτρέψουμε γεώτρηση στην Μεγίστη»

Από τις εξελίξεις στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ και τις προκλήσεις της Τουρκίας ξεκίνησε η συνέντευξη που δίνει ο Αλέξης Τσίπρας στο Open. Η ΑΟΖ της Κύπρου είναι ΑΟΖ της Ευρώπης και τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ε.Ε., τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η στάση της Τουρκίας δεν είναι συμπεριφορά ισχύος αλλά ένδειξη αδυναμίας.

«Η Τουρκία είναι απομονωμένη», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα και η Κύπρος. «Οι κινήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου τα τελευταία τέσσερα χρόνια και οι συμμαχίες, την έχουν οδηγήσει σε στρατηγικό αδιέξοδο. ΗΤουρκία δεν έχει ισχυρές συμμαχίες. Βλέπει ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ένα διμερές ζήτημα οι διαφορές της με την Κύπρο, όπως και με την Ελλάδα. Η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της Ευρώπης, τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε live τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα

«Κάθε πρωθυπουργός κοιμάται και ξυπνάει με το φόβο ενός θερμού επεισοδίου«, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι το ενδεχόμενο ενός θερμούεπεισοδίου είναι πάντα υπαρκτό και η ελληνική κυβέρνηση το λαμβάνει υπόψη αλλά πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας είναι ισχυρές και οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς.

«Αντιμετωπίζουμε αυτό το ενδεχόμενο πρώτα με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Τοπροσωπικό όπως και η υποδομή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι άριστα. Από αυτή την άποψη μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Δεν αρκεί όμως αυτό, χρειάζονται ισχυρές συμμαχίες τις οποίες η Ελλάδα έχει αναπτύξει. Το αποδεικνύει αυτό η αντίδραση των ΗΠΑ και της ΕΕ και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Κύπρος δεν είναι πια ένα μικρό νησί στην ανατολική Μεσόγειο και κάλεσε την Τουρκία να αλλάξει στάση γιατί αν συνεχίσει, μόνο να χάσει έχει. Σε ερώτηση για τα σχέδια της Τουρκίας να κάνει γεώτρηση ακόμη και λίγο έξω από το Καστελόριζο, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Έχουμε σχέδιο. Δεν θα τον αφήσουμε (τον Ερντογάν)».Και πρόσεθσε: «Η Ελλάδα δεν θα κάνει βήμα πίσω».

Οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία είναι ανοικτοί, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι εάν χρειαστεί μπορεί να μιλήσει και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εγώ πάντα, σε όλες τις κρίσιμες στιγμές, ενημέρωσα τους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτές τις μέρες ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και θα συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής«, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης πως δεν ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων και συγκάλεσε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ εν μέσω τριημέρου. Ζήτησε δε να σταματήσει η μικροπολιτική αντιπαράθεση.

Χαρακτήρισε δε εκτός τόπου και χρόνου τη δήλωση Μητσοτάκη για δραματοποίηση της κατάστασης.

Το debate

«Ίσως κάτι φοβάται» είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να γίνει debate μόνο με τη συμμετοχή των δυο. Εκτίμησε δε πως ο πρόεδρος της ΝΔ θα νιώθει πιο… άνετα με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς παρόντες και τον παραλλήλισε με τον Αντώνη Σαμαρά, που επίσης δεν είχε δεχτεί να εμφανιστεί σε debate ούτε με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.