Επικαιρότητα Κυβέρνηση

Βαρβιτσιώτης για την «κρατική αεροπειρατεία»: Μας προβληματίζει ότι ξεκίνησε από την Αθήνα

Βαρβιτσιώτης για την «κρατική αεροπειρατεία»: Μας προβληματίζει ότι ξεκίνησε από την Αθήνα

«Οι κυρώσεις στη Λευκορωσία θα είναι σκληρές», είπε ο αν. Υπουργός Εξωτερικών

Την απόλυτη καταδίκη της Ελλάδας αλλά και την πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα προβεί σε σκληρά μέτρα απέναντι στη Λευκορωσία, εξέφρασε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σχολιάζοντας το περιστατικό με τη πτήση από την Αθήνα σε Βίλνιους και την υποχρεωτική προσγείωση του αεροσκάφους στο Μινσκ προκειμένου να συλληφθεί ο δημοσιογράφος, Ρομάν Προτάσεβιτς.

Μιλώντας στο Open, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι στην Ελλάδα είχαν υποτιμηθεί τα όσα συμβαίνουν στη Λευκορωσία τα τελευταία χρόνια. «Καταλάβαμε όμως ότι το καθεστώς στο Μινσκ λειτουργεί με όρους Σοβιετίας της δεκαετίας του ‘70 και του ’80. Δηλαδή, με ψυχροπολεμικές διαδικασίες που δεν γίνονται αποδεκτές το 2021», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Προβληματισμός για τους πράκτορες

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το αν η Αθήνα προβληματίζεται από την παρουσία πρακτόρων που φαίνεται να ενήργησαν προκειμένου να οδηγηθεί στη σύλληψη ο Προτάσεβιτς, ο κ. Βαρβιτσιώτης απάντησε: «Μας προβληματίζει το γεγονός ότι όλο αυτό ξεκίνησε από την Αθήνα. Το υπουργείο Δημοσίας Τάξης πρέπει να κάνει μια πολύ σοβαρή έρευνα σχετικά με το ποιοι είναι αυτοί που δρουν στην Ελλάδα και παρέχουν τέτοιες πληροφορίες. Παρακολουθούσαν την αποστολή της κ. Τιχανόφσκαγια στην Αθήνα και τον δημοσιογράφο».

«Μας προβληματίζει έντονα και όχι μόνο εμάς. Υπάρχει ευρύτερος προβληματισμός. Θα διερευνηθεί. Σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ – Μινσκ και νομίζω θα οδηγήσει σε πάρα πολύ σκληρά μέτρα απέναντι στην κυβέρνηση της Λευκορωσίας», κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.