Επικαιρότητα Κόσμος

Βράζει ο Ερντογάν για το τουρκικό εμβόλιο «Turkovac» και αποκαλεί ψεύτες τους γιατρούς που λένε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο

Βράζει ο Ερντογάν για το τουρκικό εμβόλιο «Turkovac» και αποκαλεί ψεύτες τους γιατρούς που λένε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο

Πλέον μάθαμε και αυτή την ιδιότητα του Ερντογάν. Εκτός από στρατηλάτης, πνευματικός ηγέτης, σουλτάνος και οικονομολόγος είναι και επιστήμονας γιατρός και γνωρίζει πότε είναι έτοιμο ένα εμβόλιο.
Ο Ερντογάν ποντάρει πολλά στο να ακουστεί το όνομα της χώρας του – που η οικονομίας της παραπαίει – σε κάτι θετικό. Όπως στην κατασκευή ενός αποτελεσματικού εμβολίου για τον κοροναϊό.

Και πράγματι διακαής πόθος του Ερντογάν ήταν να ετοιμαστεί το τουρκικό εμβόλιο «Turkovac». Όμως μόνο εύκολο δεν είναι να γίνει και να τελειοποιηθεί ένα εμβόλιο για κάποιον ιό.

Έτσι ενώ εκείνος διατυμπανίζει (χωρίς αποδείξεις φυσικά) ότι το Turkovac είναι έτοιμο, ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας (ΤΤΒ) τον διαψεύδει πανηγυρικά. «Το Turkovac δεν είναι ακόμη εμβόλιο» αναφέρει. Εξάλλου όπως λένε οι Τούρκοι γιατροί για το εμβόλιο αυτό δεν έχει γίνει η απαιτούμενη έρευνα που αφορά την ασφάλεια του αλλά και την αποτελεσματικότητα του.
Και σε ανακοίνωση του λέει: «Ο TTB φέρει την επιστημονική και κοινωνική ευθύνη να εκφράζει δημοσίως ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να διεξάγεται λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πτυχές της υγείας και υπό το φως των διαφανών δεδομένων. Όλες οι προειδοποιήσεις μας αφορούν τη δημόσια υγεία και μόνο αυτή»

Βράζει ο Ερντογάν για το τουρκικό εμβόλιο «Turkovac» και αποκαλεί ψεύτες τους γιατρούς που λένε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο

 

Οργισμένος σουλτάνος
Η αντίδραση του Ερντογάν ήταν σφοδρή και σαν να γνωρίζει από τέτοια επιστημονικά και ιατρικά θέματα αποκαλεί τα μέλη του ιατρικού Συλλόγου, «ψεύτες» και «απατεώνες». Μάλιστα υπονόησε ότι το επιστημονικό σωματείο όπως είναι ένας ιατρικός σύλλογος προσπαθεί να υπονομεύσει «τον εθνικό αγώνα κατά της πανδημίας».
Ο ΤΤΒ σήκωσε το γάντι και σε νέα ανακοίνωση του αναφέρει: «Είναι καθήκον μας ως γιατροί να διατηρήσουμε την ίδια επιστημονική ευαισθησία και να απαιτήσουμε επιστημονικά δεδομένα για λογαριασμό της κοινωνίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η στάση του Συλλόγου για τις μελέτες εμβολίων στην Τουρκία είναι επίσης πολύ σαφής – η μόνη προτεραιότητά του είναι η επιστήμη».

Και συνεχίζει: «Θα υποδεχθούμε με χαρά ένα τουρκικό εμβόλιο που θα μπορούσε να βάλει φρένο στη πανδημία στη χώρα μας και στον κόσμο, ωστόσο πρέπει να λάβουμε υπόψη τα δεδομένα της Φάσης 3 πριν μπορέσουμε να επαινέσουμε το σκεύασμα.»

Την ίδια στιγμή και ο Τουρκικός τύπος που ακολουθεί πιστά τη γραμμή Ερντογάν, γράφει ότι ο κόσμος κάνει ουρές μπροστά στα νοσοκομεία για να εμβολιαστεί με το τουρκικό εμβόλιο. Ενώ οι Ερντογάν και Μπαχτσελί συνεχίζουν να καλούν τους Τούρκους πολίτες να εμβολιαστούν με το «εμβόλιο της πατρίδας μας»

Πάντως ο πρόεδρος του ΤΒΒ dr Σεμπνέμ Φισαντζί γνωστός ιατροδικαστής και ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σημειώνει πως το Turkovac δεν αναγνωρίζεται από την ΕΕ για ενεργό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Μάλιστα λέει πως το Turkovac έχει σαν βάση του το Κινεζικό εμβόλιο Sinovac το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην Τουρκία και δεν έχει καταφέρει να αποτρέψει το μεγάλο κύμα μολύνσεων στη χώρα.

ΠΗΓΗ in.gr