Ελληνική Πολιτική Επικαιρότητα

Ξαφνική κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις: Απελάσεις διπλωματών και απειλές

Συναγερμός σήμανε σε ό,τι αφορά τις ελληνορωσικές σχέσεις μετά την αποκάλυψη ότι η Αθήνα δίνει εντολή για την απέλαση Ρώσων διπλωματών, με τις κατηγορίες της απόπειρας αλίευσης πληροφοριών και χρηματισμού Ελλήνων αξιωματούχων αναφορικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η ρωσική παρέμβαση στόχευε στη μη επίλυση του θέματος, ενώ αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι η ρωσική πλευρά επιχείρησε να ασκήσει επιρροή στο Άγιο Όρος, σε δήμους και μητροπόλεις.

Η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας κλιμακώθηκε από τις διαρροές του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η Μόσχα θα ανταποδώσει με την απέλαση Ελλήνων διπλωματών.

Εξάλλου, ο Ρώσος βουλευτής Αντρέι Κλιμόφ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, δήλωσε στο RIA Novosti ότι  η Ρωσία θα προχωρήσει στην απέλαση δύο Ελλήνων διπλωματών.

Πρόσθεσε ότι χωρίς μια τέτοια απάντηση, «η Μόσχα δεν θα είναι σε θέση να διασφαλίσει την ασφάλεια των δικών της διπλωματών».

«Δεν θεωρήσαμε ποτέ την Ελλάδα σύμμαχο»

Κλιμακώνοντας την επιθετική ρητορική, ο Κλιμόφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν έχει θεωρήσει ποτέ την Ελλάδα ως σύμμαχο και εταίρο στην Ευρώπη. «Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αυτό από μόνο του είναι αρκετό» είπε.

Η μόνη αντίδραση που υπάρχει έως τώρα από την ελληνική πλευρά στις ρωσικές απειλές είναι δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος σημείωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη, αλλά δεν είναι δυνατόν να δεχόμαστε συμπεριφορές που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δεν σέβονται τις ελληνικές αρχές».

Ο κ. Τζανακόπουλος συμπλήρωσε, μιλώντας στον Σκάι, πως έχουν υπάρξει τέτοιες συμπεριφορές τέτοιες από τη ρωσική πλευρά, και γι’ αυτό θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Το θέμα ξεκίνησε από δημοσίευμα της Καθημερινής, σύμφωνα με το οποίο τα μέτρα που λαμβάνονται από την Αθήνα αποτελούν απάντηση σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.Ανάμεσα στις κατηγορίες που απευθύνει η Αθήνα προς τους διπλωμάτες είναι οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών. Η συγκεκριμένη υπόθεση φέρνει στην επιφάνεια μια υπόγεια ένταση που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα, τα τελευταία δύο χρόνια, για λόγους οι οποίοι συνδέονται και με το γενικότερο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της εφημερίδας, η Αθήνα έχει ήδη αποφασίσει και δώσει εντολή για την άμεση απέλαση δύο ατόμων -ο ένας είναι το στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας Βίκτορ Γιάκοβλεφ- και την απαγόρευση νέας εισόδου στη χώρα για δύο ακόμα, οι οποίοι εμπλέκονται σε σωρεία ενεργειών, μεταξύ των οποίων πληροφοριακής δραστηριότητας (ο διπλωματικός όρος για την αλίευση και διακίνηση πληροφοριών) εις βάρος της Ελλάδας.

Η πρωτοβουλία της Αθήνας δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», αλλά έρχεται ως απάντηση μετά μια σειρά από συντονισμένες κινήσεις προσπάθειας επέκτασης της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα. Διπλωματικές πηγές εντάσσουν σε αυτές τη δραστηριότητα διαφόρων κύκλων ρωσικών συμφερόντων, όπως η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση. Η αντίδραση της Αθήνας αποτελεί, μεταξύ άλλων, ένα μήνυμα προς τη Μόσχα και για όλες αυτές τις δραστηριότητες.

Οι εν λόγω διπλωμάτες διά της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Άγιον Όρος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη άσκηση κυριαρχίας επί της ελληνικής επικράτειας από το ελληνικό κράτος. Ακόμη κατεγράφη απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών, η οποία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, απέτυχε.