Good Life

Έρευνα: Πόσα χημικά απελευθερώνει μια γρατσουνιά στα αντικολλητικά τηγάνια

Έρευνα: Πόσα χημικά απελευθερώνει μια γρατσουνιά στα αντικολλητικά τηγάνια

Αρκεί μόνο μία γρατσουνιά στην επιφάνεια ενός αντικολλητικού τηγανιού για να διαρρεύσουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στα τρόφιμα και τα σπίτια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Έρευνα: Πόσα χημικά απελευθερώνει μια γρατσουνιά στα αντικολλητικά τηγάνια

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της φασματοσκοπίας Raman για να μελετήσουν τον επιπολασμό των σωματιδίων που βγαίνουν από τα τηγάνια.

Η τεχνική περιλαμβάνει τη χρήση κυμάτων φωτός για την παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο τα σωματίδια διασπείρονται και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σε ένα συγκεκριμένο χώρο.

Μέσω της χρήσης μικροσκοπικών απεικονίσεων, τα κύματα φωτός μπορούν να παρακολουθήσουν πόσα σωματίδια υπάρχουν και πώς κινούνται.

Εκατομμύρια από αυτά τα σωματίδια διεσπάρησαν σε όλο το τηγάνι, επιτρέποντάς τους να εισχωρήσουν στο φαγητό που μαγειρεύτηκε.

Όταν κάποιος τρώει τροφή μολυσμένη με υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες, παραμένουν στο σώμα του για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθώς αποβάλλονται πολύ αργά μέσω των ούρων.

Ο λόγος άλλωστε που αποκαλούνται «παντοτινά χημικά», επειδή χρειάζονται σχεδόν μια δεκαετία για να διασπαστούν στο σώμα, ενώ δεν διασπώνται ποτέ στο περιβάλλον.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν έχει θέσει ανώτατο όριο ως προς τη μέγιστη ποσότητα αυτών των χημικών ουσιών που είναι ασφαλής για κατανάλωση στα τρόφιμα.

Οι ερευνητές συνιστούν όμως στους ανθρώπους να είναι περισσότερο προσεκτικοί με τους τύπους προϊόντων που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν και συγκεκριμένα να μην χρησιμοποιούν αντικολλητικά τηγάνια, ειδικά αυτά που περιέχουν τεφλόν (πολυτετραφθοροαιθυλένιο).

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν εάν το συγκεκριμένο υλικό είναι περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνο από άλλες υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες.

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι η επικράτηση αυτών των χημικών ουσιών σε πιάτα, συσκευασίες τροφίμων και άλλα προϊόντα, εκθέτει τους ανθρώπους σε αυτές τις επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η έκθεση των παιδιών στα παντοτινά χημικά μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική και σωματική τους ανάπτυξη, αλλά και τη συμπεριφορά τους καθώς μεγαλώνουν.

Περυσινή μελέτη του Πανεπιστημίου του Τέξας διαπίστωσε ότι τα παιδιά που εκτέθηκαν σε παντοτινά χημικά στη μήτρα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτισμό.

Η μακροχρόνια έκθεση σε αυτές τις ουσίες, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο των νεφρών, των όρχεων, των ωοθηκών, του προστάτη, του θυρεοειδούς και του μυελού των οστών.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) συνέστησε σε οδηγία που εξέδωσε τον Ιούλιο τα επίπεδα των ουσιών να μην υπερβαίνουν τα 0,004 μέρη ανά τρισεκατομμύριο (ppt) στο πόσιμο νερό.

Αρκετές πολιτείες έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες απαγόρευσης της χρήσης τέτοιων ουσιών σε προϊόντα, όπως είναι τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Science of The Total Environment.

 

Πηγή: onmed.gr