Good Life

Oxfam: Ένας νέος δισεκατομμυριούχος κάθε 30 ώρες στην πανδημία

Oxfam: Ένας νέος δισεκατομμυριούχος κάθε 30 ώρες στην πανδημία

Η πανδημία της Covid-19 ήταν καλή για τα πορτοφόλια των πλουσίων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε η Oxfam

Περίπου 573 νέοι δισεκατομμυριούχοι έχουν προστεθεί στη σχετική λίστα των πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου από το 2020, ανεβάζοντας το σύνολο παγκοσμίως σε 2.668 άτομα που έχουν περιουσία πάνω από 1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσίευσε η Oxfam την Κυριακή.

Αυτό σημαίνει ότι ένας νέος δισεκατομμυριούχος προστίθετο περίπου κάθε 30 ώρες, κατά μέσο όρο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η έκθεση, η οποία βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Forbes, εξετάζει την αύξηση της ανισότητας τα τελευταία δύο χρόνια.

Ήταν προγραμματισμένη να συμπέσει με την έναρξη της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ενός θεσμού όπου συγκεντρώνει μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους και παγκόσμιους ηγέτες όλου του κόσμου.

Χορός δισεκατομμυρίων, ακραία φτώχεια για εκατομμύρια

Οι δισεκατομμυριούχοι έχουν δει τη συνολική καθαρή τους περιουσία να εκτινάσσεται κατά 3,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή κατά 42%, στα 12,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μεγάλο μέρος της αύξησης τροφοδοτήθηκε από τα ισχυρά κέρδη στις χρηματιστηριακές αγορές, τα οποία υποβοηθήθηκαν από τις κυβερνήσεις που διοχέτευσαν χρήματα στην παγκόσμια οικονομία για να αμβλύνουν το οικονομικό πλήγμα του κορωνοϊού.

Μεγάλο μέρος της αύξησης του πλούτου σημειώθηκε τον πρώτο χρόνο της πανδημίας. Στη συνέχεια υπήρξε μια εξισορρόπηση και έκτοτε σημειώθηκε μια κάμψη, σύμφωνα με τον Μαξ Λόουσον, επικεφαλής της πολιτικής για την ανισότητα στην Oxfam.

Την ίδια στιγμή, η Covid-19, η αυξανόμενη ανισότητα και οι τιμές των τροφίμων που καλπάζουν, θα μπορούσαν να ωθήσουν έως και 263 εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραία φτώχεια φέτος, αντιστρέφοντας την πρόοδο δεκαετιών, όπως ανέφερε η Oxfam σε έκθεση που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα.

«Δεν έχω δει ποτέ τόσο δραματική αύξηση της φτώχειας αλλά και του πλούτου, ταυτόχρονα, στην ιστορία», είπε ο Λόουσον. Oxfam: Ένας νέος δισεκατομμυριούχος κάθε 30 ώρες στην πανδημία

Tρόφιμα, ενέργεια, φάρμακα, τεχνολογία

Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας και των τροφίμων, αλλά οι εταιρείες σε αυτούς τους κλάδους και οι ηγέτες τους επωφελούνται από την αύξηση των τιμών, ανέφερε η Oxfam.

Οι δισεκατομμυριούχοι στον τομέα των τροφίμων και των αγροτικών επιχειρήσεων έχουν δει τον συνολικό πλούτο τους να αυξάνεται κατά 382 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 45%, τα τελευταία δύο χρόνια. Περίπου 62 δισεκατομμυριούχοι τροφίμων δημιουργήθηκαν από το 2020.

Εν τω μεταξύ, η καθαρή περιουσία των ομολόγων τους στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα εκτινάχθηκε κατά 53 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 24%, από το 2020.

Σαράντα νέοι δισεκατομμυριούχοι δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας στη φαρμακοβιομηχανία, η οποία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της Covid-19 και απέσπασε δισεκατομμύρια μέσω δημόσιας χρηματοδότησης.

Ο τομέας της τεχνολογίας έχει δημιουργήσει επίσης πολλούς δισεκατομμυριούχους, συμπεριλαμβανομένων επτά από τους 10 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, όπως ο Ιλον Μασκ της Telsa, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon και ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft. Αυτοί αύξησαν τον πλούτο τους κατά 436 δισεκατομμύρια δολάρια, στα 934 δισεκατομμύρια δολάρια, τα τελευταία δύο χρόνια.

Φορολογήστε στους πλούσιους

Για να αντιμετωπίσει την τρομακτική αύξηση της ανισότητας και να βοηθήσει όσους αγωνίζονται με την άνοδο των τιμών, η Oxfam πιέζει τις κυβερνήσεις να φορολογήσουν τους πλούσιους και τις εταιρείες.

Ζητεί προσωρινό φόρο 90% στα υπερκέρδη των εταιρειών, καθώς και εφάπαξ φόρο επί της περιουσίας των δισεκατομμυριούχων.

Η Oxfam διεκδικεί επίσης την επιβολή μόνιμου φόρου περιουσίας στους υπερπλούσιους. Προτείνει φόρο 2% σε περιουσιακά στοιχεία άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα αυξάνεται στο 5% για καθαρή αξία άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ετσι θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Οι φόροι περιουσίας, ωστόσο, δεν έχουν υιοθετηθεί από πολλές κυβερνήσεις. Οι προσπάθειες για επιβολή φόρων στην καθαρή περιουσία των πλουσιότερων Αμερικανών απέτυχαν να προχωρήσουν στο Κογκρέσο τα τελευταία χρόνια.