Επικαιρότητα Κινηματογράφος

Τι μας έμαθε ο «Godfather» για τη ζωή

Το πρώτο νησί που απαγορεύει το κάπνισμα παντού, είναι ελληνικό

Δώδεκα ατάκες που μας ωρίμασαν απότομα. 

Τα μαθήματα ζωής του Μario Puzo στο «Νονό», θα πρέπει να διδάσκονται πρώτα στο σπίτι και μετά στο σχολείο. Φυσικά, αυτά τα μαθήματα, πρέπει να παραδίδονται μακριά από όπλα και αυτοκίνητα που από στιγμή σε στιγμή θα εκραγούν. Αν έστω και ένα από αυτά γίνει κατανοητό, τότε όλοι μας θα γίνουμε σοφότεροι, καλύτεροι άντρες, υπόδειγμα οικογενειάρχη, μέχρι και εξυπνότεροι επιχειρηματίες.

Οι ατάκες που βγήκαν από το στόμα των χαρακτήρων του βιβλίου και της ταινίας, είναι τρομακτικές. Είναι τόσο απλές, που αυτόματα μοιάζουν δύσκολες και η σημασία τους είναι τέτοια, που μπορεί εύκολα να καλύψει τα κενά οποιασδήποτε προβληματικής προσωπικότητας. Η βαρύτητα που δόθηκε σε θέματα όπως η οικογένεια, ο σεβασμός, ο τρόπος δουλειάς και καθημερινής αντίληψης, μας έκανε, 47 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της ταινίας, να φιλήσουμε για ακόμη μια φορά το χέρι του Νονού.

 

 • Τι μας έμαθε ο «Godfather» για τη ζωή
 • A friend should always underestimate your virtues and an enemy overestimate your faults: Ένας φίλος πρέπει να υποτιμά τις ικανότητές σου και ένας εχθρός πρέπει να δείχνει υπερεκτίμηση στα λάθη σου. Ένας σωστός φίλος, όταν το κρίνει σκόπιμο, πρέπει να σε προσγειώνει. Ο εχθρός σου, είναι προτιμότερο να μην το κάνει ποτέ.

 • Τι μας έμαθε ο «Godfather» για τη ζωή

  It’s not personal Sonny. It’s strictly business: Όταν κάτι αφορά τη δουλειά μας, τότε δεν στέκεται τίποτα εμπόδιο. Ούτε φίλοι, ούτε γνωστοί. Η δουλειά είναι δουλειά και ο επαγγελματισμός είναι επαγγελματισμός.

  Τι μας έμαθε ο «Godfather» για τη ζωή

  There are things that have to be done and you do them and you never talk about them. You don’t try to justify them. They can’t be justified. You just do them. Then you forget it: Στη ζωή σου, θα βρεθείς σε καταστάσεις που δεν φανταζόσουν ποτέ πως θα βρεθείς. Το σημαντικότερο, είναι πως θα κάνεις και πράγματα που πίστευες πως δεν θα κάνεις ποτέ. Κάποια από αυτά, δεν θα μπορείς να τα εξηγήσεις. Τα έκανες γιατί έπρεπε να τα κάνεις.

  Τι μας έμαθε ο «Godfather» για τη ζωή

  Bonasera…Bonasera…What have I ever done to make you treat me so disrespectfully?: Όταν συναντάς κάποιον που δεν γνωρίζεις καλά, ή που επιβάλει η κατάσταση να είσαι σοβαρός και μετρημένος απέναντί του, πρέπει να ξέρεις πως δεν μιλάς σε φίλο και πως ο σωστός τόνος της φωνής σου και οι σωστές εκφράσεις, φέρνουν πολλές φορές το επιθυμητό αποτέλεσμα.

  Τι μας έμαθε ο «Godfather» για τη ζωή

  Friendship is everything. Friendship is more than talent. It is more than the government. It is almost the equal of family: Η φιλία, σύμφωνα με τον Don Corleone, βρίσκεται ιεραρχικά σχεδόν στην ίδια θέση με την οικογένεια. Αν και εσύ ο ίδιος έχεις παρόμοια σχέση με τους φίλους σου, τότε καταλαβαίνεις ακριβώς αυτά τα λόγια.

  Τι μας έμαθε ο «Godfather» για τη ζωή

  Never let anyone know what you are thinking: Υπάρχουν δύο πιθανότητες: Να σου κλέψουν τις ιδέες ή να γίνεις τόσο προβλέψιμος, που αυτό που έχεις καταστρώσει, δεν θα πετύχει. Δεν θες τίποτα από τα δύο να συμβεί γι’ αυτό μην λες σε κανέναν τι σκέφτεσαι.

  Τι μας έμαθε ο «Godfather» για τη ζωή

  We don’t discuss business at the table: Ίσως το έχεις ακούσει και εσύ στο οικογενειακό τραπέζι από τον πατέρα σου. Όταν βρίσκεσαι σε στιγμές χαλάρωσης ή σε στιγμές που βρίσκεσαι μαζί με την οικογένειά σου, καλό είναι να μην σκέφτεσαι τη δουλειά και να μην μιλάς για αυτή. Μπορεί να σου κοπεί η όρεξη, όπως και των υπολοίπων. Τα προβλήματα της δουλειάς, δεν πρέπει να έρχονται ποτέ μαζί μας στο σπίτι.

  Τι μας έμαθε ο «Godfather» για τη ζωή

  The lawyer with the briefcase can steal more money than the man with the gun: Η δύναμη ενός καλού δικηγόρου, μπορεί να σου αποφέρει περισσότερα χρήματα από ένα όπλο. Αυτός είναι ο τρόπος του σύγχρονου πολέμου μεταξύ δύο ατόμων μακριά από όπλα.

  Τι μας έμαθε ο «Godfather» για τη ζωή

  Never hate your enemies. It affects your judgment: Ίσως από τις μεγαλύτερες αλήθειες που έχουν γραφτεί σε βιβλία και έχουν μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη. Όταν μισούμε κάποιον, τότε η κρίση μας τείνει να είναι λανθασμένη. Οι λόγοι είναι προφανείς.

  Τι μας έμαθε ο «Godfather» για τη ζωή

  A man who doesn’t spend time with his family can never be a real man: Ένας άντρας ο οποίος δεν περνά χρόνο με την οικογένειά του, δεν μπορεί να θεωρείται άντρας. Η συγκεκριμένη ατάκα, ίσχυε από παλιά και όσο περνούν τα χρόνια, αποκτά μεγαλύτερη αξία.

  Τι μας έμαθε ο «Godfather» για τη ζωή

  We are all honorable men here, we do not have to give each other assurances as if we were lawyers: Όπως καταλαβαίνεις, οι δικηγόροι κατέχουν σημαντικό ρόλο στο σύμπαν που δημιούργησε ο Mario Puzo. Έντεκα μαθήματα ζωής και ακόμα δεν έχουμε διαφωνήσει κάπου.

  Τι μας έμαθε ο «Godfather» για τη ζωή

  Revenge is a dish that tastes best when served cold: Μία από τις πιο γνωστές ατάκες της ταινίας, γενικά του κινηματογράφου (μαζί με το follow the money από το All the President’s Men) και φυσικά της ζωής. Όλοι την γνωρίζουμε και όλοι την έχουμε χρησιμοποιήσει.