Επικαιρότητα Σαν Σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Γιορτάζουν

Αδαμαντίνη, Αδαμάντιος, Αδαμαντία, Διαμαντής, ΔιαμάντωΑθηνάΑκριβή, ΑκριβόςΑντιγόνη, ΑντίγονοςΑρηβοίαΑσπασία, ΑσπάσιοςΑφροδίτηΔιώνηΔωδώνηΕλπινίκηΕρασμία, ΕράσμιοςΕρατώΕρμηνείαΕυτέρπιος, ΕυτέρπηΘαλής, ΘάλειαΘεανώΘεονόηΘεονύμφηΚαλλιρρόηΚαλλίστηΚλειώΚλεονίκηΚλεόπατρος, ΚλεοπάτραΚοραλίαΜαργαρίτης, ΜαργαρίταΜαριάνθηΜελπομένηΜόσχος, ΜόσχωΟυράνιος, ΟυρανίαΠανδώραΠαρθέναΠαρθενόπηΠηνελόπηΠολύμνιος, ΠολύμνιαΠολυνίκηΣαπφώΣυμεών, ΣυμεωνίαΤερψιχόρηΤρωάςΧάιδος, Χάιδω, ΧαϊδεμένηΧαρικλής, Χαρίκλεια.

Γεγονότα

 • 272 π.Χ.

  Πύρρος της Ηπείρου

  Ο Βασιλιάς της Ηπείρου, Πύρρος, στην προσπάθειά του να κυριεύσει το Άργος από τους Μακεδόνες, βρίσκει άδοξο θάνατο από κεραμίδι που ρίχνει στο κεφάλι του μία γυναίκα.

 • 1902

  Ταξίδι στη Σελήνη

  Κάνει πρεμιέρα στους γαλλικούς κινηματογράφους η ταινία του Ζορζ Μελιές «Ταξίδι στη Σελήνη», που θεωρείται η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας.

 • 1911

  Θωρηκτό Αβέρωφ

  Με ενθουσιασμό και συγκίνηση υποδέχεται ο ελληνικός λαός το θωρηκτό Αβέρωφ, που καταπλέει στα φαληρικά νερά.

 • 1939

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

  Η Γερμανία εισβάλλει στην Πολωνία. Αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 • 1959

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

  Η Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ αποφασίζει την καθιέρωση της Α’ Εθνικής Κατηγορίας, εναρμονίζοντας τα ελληνικά δεδομένα με τα ευρωπαϊκά. Στη νέα διοργάνωση (1959-1960) θα συμμετέχουν 18 ομάδες, με την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη να έχουν από τέσσερις εκπροσώπους, ενώ οι υπόλοιπες έξι θα προέρχονται από την επαρχία.

 • 2016

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

  Τη δημιουργία Γραφείου Πρωθυπουργού στην πόλη της Θεσσαλονίκης ανακοινώνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

Γεννήσεις

 • 1815

  Σπυρίδων Ζαμπέλιος

  Σπυρίδων Ζαμπέλιος, έλληνας ιστορικός και λογοτέχνης. Χαρακτηρίστηκε ως ο θεωρητικός της ιστορικής ενότητας αρχαίου, μεσαιωνικού και νεότερου Ελληνισμού και μαζί με τον Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο αποτελούν τους «Διόσκουρους» της ελληνικής ιστοριογραφίας του 19ου αιώνα. (Θαν. 10/8/1881)

 • 1824

  Αριστοτέλης Βαλαωρίτης

  Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, έλληνας ποιητής και πολιτικός. (Θαν. 24/7/1879)

 • 1915

  Κεν Άστον

  Κεν Άστον, άγγλος διαιτητής ποδοσφαίρου, εφευρέτης της κίτρινης και της κόκκινης κάρτας στο ποδόσφαιρο, που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970. Πηγή της έμπνευσής του ήταν τα φανάρια στους δρόμους του Λονδίνου, καθώς επέστρεφε στο σπίτι του από ένα επεισοδιακό ματς ανάμεσα στην Αγγλία και την Αργεντινή. (Θαν. 23/10/2001)

Θάνατοι

Πηγή: https://www.sansimera.gr/almanac/0109

© SanSimera.gr