Σαν Σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Γιορτάζουν

Άγγελος, ΑγγελικήΓαβριήλ, Γαβριηλία, ΓαβριέλαΕλεημονήτριαΕυταξίαΛεμονιάΜεταξάςΜεταξίαΜιχαήλ, Μηχαηλία, ΜιχαέλαΠανορμίτης, ΠανορμίταΣεραφείμ, ΣεραφειμίαΣταμάτιος, Σταματίνα, ΣταματίαΣτρατηγός, ΣτρατηγώΤαξιάρχης, Ταξιαρχία.

Επέτειοι

Γεγονότα

 • 1901

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

  Βίαιες συμπλοκές ξεσπούν στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική από τον Αλέξανδρο Πάλλη (Ευαγγελικά). Κατά τις συγκρούσεις σκοτώνονται 8 άνθρωποι και τραυματίζονται 80. Η Δημοτική θα αναγνωριστεί ως επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους 75 χρόνια αργότερα.

 • 1923

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

  Επιχειρείται αποτυχημένο πραξικόπημα του Αδόλφου Χίτλερ στο Μόναχο, που θα μείνει στην ιστορία ως το Πραξικόπημα της Μπυραρίας.

 • 1972

  Το υπερόπλο των Ισλανδών

  Λήγει ο Τρίτος Πόλεμος του Βακαλάου, με επικράτηση των Ισλανδών, που χρησιμοποίησαν το μυστικό τους υπερόπλο, ένα μηχανισμό που έκοβε τα δίχτυα των βρετανών ψαράδων, προκαλώντας τους ανυπολόγιστες ζημιές.

 • 1977

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

  Ο Μανόλης Ανδρόνικος ανακαλύπτει τον τάφο του Φίλιππου στη Βεργίνα. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα.

 • 1999

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

  Με «λαϊκό δικαστήριο» στην πλατεία Συντάγματος ανοίγει ο κύκλος των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας κατά της επίσκεψης του Κλίντον, το οποίο καταδικάζει τον πρόεδρο των ΗΠΑ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και το ΚΚΕ.

 • 2016

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

  Κόντρα στις προβλέψεις, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ αναδεικνύεται 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, επικρατώντας της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον στις εκλεκτορικές ψήφους, αν και συγκέντρωσε λιγότερες ψήφους από την αντίπαλό του σε εθνικό επίπεδο. Κυριαρχία των Ρεπουμπλικανών σε Βουλή και Γερουσία.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Πηγή: https://www.sansimera.gr/almanac/0811

© SanSimera.gr