Επικαιρότητα Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα: H πρώτη μεγάλη μάχη της Ελληνικής Επανάστασης

Το βιβλίο που θεωρείται ιερή γνώση στις «στοές» και δεν τολμούσε να μεταφράσει κανείς

Η πρώτη μεγάλη νίκη των Ελλήνων που άνοιξε τον δρόμο προς την άλωση της Τριπολιτσάς

Η νικηφόρα μάχη στο Βαλτέτσι ήταν από τις σημαντικότερες μάχες της Ελληνικής Επανάστασης καθώς άνοιξε τον δρόμο προς την άλωση της Τριπολιτσάς τον Σεπτέμβριο του 1821.

Τα ξημερώματα της 12ης Μαΐου, οι Τούρκοι κινήθηκαν προς το Βαλτέτσι για να εμποδίσουν την βοήθεια προς τα στρατόπεδα Πιάνας και Χρυσοβιτσίου. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είδε από τα σήματα καπνού ότι ο τουρκικός στρατός κατευθύνεται προς το Βαλτέτσι και με 800 άνδρες κατάφερε μετά από πολύωρη μάχη να καταλάβει το ύψωμα και να αναχαιτίσει τις τουρκικές δυνάμεις.

Οι απώλειες των Τούρκων έφτασαν τους 514 νεκρούς και τους 636 τραυματίες, ενώ οι Έλληνες είχαν απώλειες που έφταναν μόλις τους 4 νεκρούς και τους 17 τραυματίες. Το σημαντικότερο ήταν πως στα χέρια των επαναστατών έπεσε μεγάλη ποσότητα πολεμικού υλικού που μπορούσε να εξοπλίσει έως και 4.000 άνδρες. Ο δρόμος για την κατάληψη της Τριπολιτσάς που θα έδινε στους Έλληνες τον έλεγχο της Πελοποννήσου είχε ανοίξει διάπλατα.

Η μάχη κράτησε συνολικά 23 ώρες και ήταν η πρώτη σημαντική νίκη του ελληνικού αγώνα. Ο Κολοκοτρώνης συγκινημένος, όπως έγραψε στα Απομνημονεύματαά του, είπε στους στρατιώτες ότι η ημέρα αυτή πρέπει να καθαγιαστεί με νηστεία όλων και να εορτάζεται ως η επέτειός της εις «αιώνας αιώνων, έως ου στέκει το έθνος, διότι ήτο η ελευθερία της πατρίδος».