Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα: Η ματωμένη Κυριακή των Βαΐων

Στο Ιράν εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν εν μέσω κορωνοϊού από μια άλλη αιτία

Στις 9 Απριλίου του 2017

Ήταν Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου του 2017. Οι κόπτες χριστιανοί της Αιγύπτου, που αποτελούν τουλάχιστον το 85 του πληθυσμού της χώρας, είχαν μαζευτεί το πρωί στις εκκλησίες για την Θεία Λειτουργεία. Λίγο πριν τις 10, μια βόμβα εξερράγη στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Τάντα, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 29 άνθρωποι.

Λίγες ώρες αργότερα, στον Κοπτικό Καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου στην εξερράγη μια ακόμα βόμβα. Η συγκεκριμένη έκρηξη έγινε από βομβιστή αυτοκτονίας, με τον ανό να βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής. Τουλάχιστον 18 άτομα έχασαν την ζωή τους.

Συνολικά σκοτώθηκαν τουλάχιστον 47 άνθρωποι, ενώ οι τραυματίες έφτασαν τους 150. Λίγες ώρες αργότερα το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης. Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι τζιχαντιστές έβαζαν στο στόχαστρο τους κόπτες χριστιανούς, αφού τον Δεκέμβριο του 2016, είχαν επιτεθεί σε εκκλησία του Καΐρου, όπου άλλοι 25 έχασαν την ζωή τους.

Η διαφορά των επιθέσεων της 9ης Απριλίου ήταν πως οι τζιχαντιστές επέλεξαν μια από τις μεγαλύτερες γιορτές των Κοπτών, ημέρα που ήταν αργία σε ολόκληρη την χώρα, παρόλο που το 80% του πληθυσμού της χώρας είναι μουσουλμάνοι. Και μάλιστα λίγες μόλις ημέρες πριν από την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στην Αίγυπτο. Τα μέσα σε όλον τον κόσμο έκαναν λόγο για «ματωμένη Κυριακή των Βαΐων», με τους πάντες να καταδικάζουν μια ακόμα επίθεση που έγινε στο όνομα του φανατισμού.