Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα: Πέθανε ο Αντώνης Βαρδής

Σαν σήμερα: Πέθανε ο Αντώνης Βαρδής

Τραγουδιστής και τραγουδοποιός που έλαμψε στην ελληνική σκηνή, κυρίως του έντεχνου λαϊκού. Γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου του 1948 στο Μοσχάτο. Όταν ήταν μόλις 6 ετών γνώρισε τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Γιάννη Παπαϊωάννου και την Ρένα Ντάλια στο «Φαληρικό», όπου τραγούδησε και για πρώτη φορά.

Από εκείνη την χρόνια, δούλευε για βιοποριστικούς λόγους στην Πλάκα, δίπλα στον Μανώλη Χιώτη. Η ζωή του ήταν δύσκολη και αναγκάστηκε να κάνει διάφορες δουλειές, όπως σε ψιλικατζίδικο, βενζινάδικο, σε οικοδομή αλλά και ως ναυτικός.

Σε ηλικία 17 ετών, ίδρυσε μαζί με φίλους το συγκρότημα «Vickings», το οποίο και άφησε το δικό του στίγμα στην ελληνική ποπ σκηνή, με δυο υπέροχα τραγούδια, τα «Francoise» και «Catherine». Από το 1969 εργαζόταν σε μπουάτ στην Πλάκα, δίπλα σε μεγάλους συνθέτες και τραγουδιστές. Εκείνη την εποχή άρχισε να γράφει τραγούδια. Το 1976 κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο «Ορματίζομαι». Από τους προσωπικούς του δίσκους ξεχωρίζουν αρκετά τραγούδια, όπως τα «Δεν θα με ξεχάσεις», «Θα ‘θελα να ‘σουν εδώ», «Με τους αλήτες», «Βαρέθηκα», «Θα εκραγώ», «Στην Ελλάς του 2000».

Από το 1978 άρχισε να συνεργάζεται με μεγάλους καλλιτέχνες της μουσικής σκηνής, όπως ο Γιάννης Πάριος, η Χαρούλα Αλεξίου, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Μανώλης Μητσιάς κ.α. Αργότερα συνεργάστηκε και με άλλους καλλιτέχνες, όπως η Άννα Βίσση, ο Σταμάτης Γονίδης, η Μελίνα Ασλανίδου και φυσικά με τον γιο του, Γιάννη Βαρδή.

Παντρεύτηκε δυο φορές. Η δεύτερη φορά ήταν με την γνωστή τραγουδίστρια, Χριστίνα Μαραγκόζη. Από τον πρώτο του γάμο απέκτησε δυο παιδιά. Τα τελευταία χρ.όνια της ζωής του, συζούσε με την κατά πολύ νεότερή του Φιλοθέη, , η οποία του συμπαραστάθηκε στις περιπέτειες της υγείας του.

Ο Αντώνης Βαρδής πέθανε στην Αθήνα στις 2 Σεπτεμβρίου 2014, ύστερα από 23χρονη σκληρή μάχη με την επάρατη νόσο.