Τουρισμός

Ανοίγει ο τουρισμός: Με ποια έγγραφα μπορείτε να ταξιδέψετε

Βασιλακόπουλος: Το αρνητικό self test δεν είναι «συγχωροχάρτι» – Πρόστιμο σε όσους δεν εμβολιάζονται

Ο τουρισμός «ανοίγει» από την Παρασκευή 15 Μαΐου και πλέον θα μπορούμε να ταξιδεύουμε για όπου θέλουμε και όποτε θέλουμε. Παρόλα αυτά, κάποια μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού θα παραμείνουν.

Από την Παρασκευή (15/5) όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν οδικώς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για τεστ κορονοϊού, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι υποχρεωτικό. Όσοι όμως επιθυμούν να ταξιδέψουν προς και από τα νησιά, είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει είτε να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε να διαθέτουν αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό.

Επιπλέον από την 1η Ιουνίου τίθεται σε λειτουργία το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό για διευκόλυνση των ταξιδιών σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή φέρουν αρνητικό τεστ. Ταυτόχρονα με τον προηγμένο αλγόριθμο EVA θα συνεχίσουν οι στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας μας, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας προέλευσης κάθε επισκέπτη.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Ποια έγγραφα πρέπει να έχουν όσοι ταξιδεύουν

Αναφορικά με το πράσινο πιστοποιητικό, όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά, είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει:

  • είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση),
  • είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών,
  • είτε rapid test 24 ωρών,
  • είτε self test 24 ωρών.

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Σημειώνεται ότι από την παραπάνω διαδικασία εξαιρούνται όσοι επιλέξουν να ταξιδέψουν προς την Λευκάδα και την Εύβοια.

Αναλυτικά, η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ