Επικαιρότητα Τουρισμός

Φόβοι για παγκόσμια καταστροφή: Μοιραίο για την τουριστική βιομηχανία το 2020

Φόβοι για παγκόσμια καταστροφή: Μοιραίο για την τουριστική βιομηχανία το 2020

Ο τουριστικός κλάδος έχει δεχτεί βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού. Τα ταξίδια και ο τουρισμός αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ και μία στις 10 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον οργανισμό World Travel and Tourism Council. Το ένα τρίτο αυτών των θέσεων εργασίας, ή περισσότερες από 100 εκατομμύρια θέσεις, και περίπου 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ΑΕΠ ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο ως αποτέλεσμα της τρέχουσας κρίσης, ανέφερε ο οργανισμός τον περασμένο μήνα.

Οι χώρες που βασίζονται περισσότερο στα χρήματα των τουριστών θα πληγούν περισσότερο. Η μείωση του εισοδήματος από τον τουρισμό κατά 25% θα μειώσει κατά μέσο όρο 7% από το ΑΕΠ μεταξύ των «μικρών  αναπτυσσόμενων νησιωτικών κρατών», μια συρρίκνωση που θα μπορούσε να φτάσει το 16% σε μέρη όπως οι Μαλδίβες και οι Σεϋχέλλες, σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη.

Η κατάσταση είναι επίσης τραγική στην Ευρώπη, η οποία μπορεί να υπερηφανεύεται για τις μισές διεθνείς τουριστικές αφίξεις παγκοσμίως. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτιμά ότι η τουριστική βιομηχανία του μπλοκ χάνει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια) σε έσοδα ανά μήνα, καταστροφικό πλήγμα για τα 27 εκατομμύρια εργαζόμενους της ΕΕ των οποίων οι θέσεις εργασίας συνδέονται με τον κλάδο.

Η TUI, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας στον κόσμο, δήλωσε την Τετάρτη ότι μπορεί να προχωρήσει σε περικοπή έως και 8.000 θέσεων εργασίας.

Ακόμη και μερικές από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Lufthansa της Γερμανίας (DLAKF), αναζητούν κρατικές ενισχύσεις για να επιβιώσουν.

“Η κρίση στον κλάδο του τουρισμού είναι βαθύτερη από ό, τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε πριν από δύο μήνες”, δήλωσε η Ιζαμπελ Ολιβερ, υπουργός Τουρισμού της Ισπανίας. “Ο κλάδος ήταν ένας από τους πρώτους που υπέστη τις συνέπειες της κρίσης και θα είναι ένας από τους τελευταίους που θα ανακάμψει”, πρόσθεσε.

Ενώ οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων χρειάζονται απεγνωσμένα ξένους επισκέπτες, το άνοιγμα των συνόρων κινδυνεύει να αυξήσει τις νέες μολύνσεις από κορωνοϊό, ακόμη και αν αυτό θα μπορούσε να σημαίνει οικονομική ανακούφιση. Η Ελλάδα ελπίζει να αρχίσει να καλωσορίζει τους τουρίστες από την 1η Ιουλίου, αλλά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχεται ότι “είναι πολύ δύσκολο”. “Κανείς δεν ξέρει πώς να το κάνει αυτό”, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNNi.