Τουρισμός

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στα ξενοδοχεία – Τι δείχνει έρευνα της Deloitte

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στα ξενοδοχεία – Τι δείχνει έρευνα της Deloitte

Μεγαλύτερη είναι η διάρκεια των επιπτώσεων της πανδημίας στον ξενοδοχειακό κλάδο, απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν. Ως εκ τούτου, ο αντίκτυπος είναι ιδιαίτερα αρνητικός, τόσο στα οικονομικά αποτελέσματα, όσο και τη λειτουργία των ξενοδοχείων.

Αυτό φαίνεται από την ανησυχία που εκφράζεται από τους φορείς του ελληνικού ξενοδοχειακού κλάδου σχετικά με τη σημαντική απώλεια ρευστότητας, εξαιτίας τόσο του ανείσπρακτου τζίρου του 2020 όσο και της συρρίκνωσης των προκαταβολών για το 2021, ενώ  σε αυτά προστίθεται και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας, την επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάκαμψη του τουρισμού στα προ-κορονοϊού επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα έχει συγκριτικά καλύτερη θέση ως τουριστικός προορισμός έναντι ανταγωνιστικών χωρών, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας στον ξενοδοχειακό κλάδο της χώρας μας ενδέχεται να είναι ηπιότερες, σε σύγκριση με χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Τα παραπάνω αναφέρονται μεταξύ άλλων στην νέα πανευρωπαϊκή έρευνα (sentiment survey) της Deloitte με τίτλο Hotel Industry Sentiment Survey – March 2021, όπου εξετάζονται οι επιπτώσεις και ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Σύμφωνα με την έρευνα: