Τουρισμός

Βλατάκης: “Αισιοδοξούμε ότι θα ανοίξει ο τουρισμός μετά τις 14 Μαΐου”

Βλατάκης: "Αισιοδοξούμε ότι θα ανοίξει ο τουρισμός μετά τις 14 Μαΐου"

“Αυτή τη στιγμή είμαστε ακόμα στη διαδικασία του no news, good news” παραδέχθηκε λέγοντας πώς η όποια ροή κρατήσεων υφίσταται αυτή τη στιγμή, από όλες τις χώρες, αφορά τον Αύγουστο.

No news, good news“. Σε τέτοια φάση βρίσκεται η τουριστική βιομηχανία. Διαβάζεται κι ανάποδα, βέβαια: όπου “good”, άλλοι τοποθετούν το “bad”. Όμως, ο πρόεδρος των Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, παρότι είναι εκ φύσεως αισιόδοξος άνθρωπος, θέλησε να μοιραστεί την αγωνία του εν όψει της φετινής σεζόν: Δεν θα έχουμε καμία τύχη εάν δεν ξαναγίνουμε πράσινοι, ήταν το μήνυμα που έστειλε προς πάσα κατεύθυνση, μέσω της ΕΡΤ Ηρακλείου, απευθυνόμενος προς όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως.

Ακόμη, όπως είπε, κι ένας αγρότης στην ενδοχώρα του νησιού μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου και στην αποκατάσταση της καλής εικόνας που έχει η πατρίδα μας στο εξωτερικό. Αν κάτι μας κράτησε πέρυσι σε ένα αξιοπρεπές σημείο στην απαιτητική και άκρως ανταγωνιστική αγορά του τουρισμού, ήταν ότι δικαιωματικά φέραμε την ταμπέλα του “covid free” προορισμού! Εφέτος;

Βλέποντας τους εμβολιασμούς να προχωρούν “με αρκετό γοργό ρυθμό” στην Βρετανία, ο κ. Βλατάκης περιμένει να υλοποιηθεί το καλό σενάριο, που βγήκε δια στόματος του Μπόρις Τζόνσον: Δηλαδή, επανέναρξη των ταξιδιών στο Νησί από τις 17/5 και μετά.

Ένα μήνα πριν, γύρω στις 12/4, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα προβεί σε νέες ανακοινώσεις, δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για το πότε και πώς θα ανοίξουν τα ταξίδια.

Οι αεροπορικές και οι tour operators προετοιμάζονται, πάντως, αν και όλα βρίσκονται υπό την αίρεση της πανδημίας.

Για τους Ισραηλινούς, που έχουν πάρει “χρυσό” μετάλλιο – μη έχοντας αντίπαλο στους εμβολιασμούς, είχε γνωστοποιηθεί ότι τέλος Μαρτίου  θα γίνονταν κάποιες πιλοτικές πτήσεις, οι οποίες εσχάτως μεταφέρθηκαν αρχές Μαΐου.

Ο κ. Βλατάκης και οι συνάδελφοί του βρίσκονται εν αναμονή για να αποφασηνιστούν και … τελεσιδικήσουν οι λεπτομέρειες που αφορούν του green pass (το πράσινου πιστοποιητικού των ταξιδιωτών), καθώς και των αρνητικών τεστ που θα πρέπει να έχουν. Υπάρχει πάντα και το ακανθώδες ζήτημα της 7ημερης καραντίνας…

Υπάρχει πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις τρίτες χώρες, να μην έρχονται μόνο εμβολιασμένοι αλλά και με αρνητικό τεστ” ανέφερε ο πρόεδρος των Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης.

Αυτή τη στιγμή είμαστε ακόμα στη διαδικασία του no news, good news” παραδέχθηκε λέγοντας πώς η όποια ροή κρατήσεων υφίσταται αυτή τη στιγμή, από όλες τις χώρες, αφορά τον Αύγουστο.

Αισιοδοξούμε ότι θα ανοίξει ο τουρισμός μετά τις 14 Μαΐου” πρόσθεσε, τονίζοντας πως είναι ένα σοβαρό ζήτημα “να μην υπάρχει καραντίνα 7 ημερών για εκείνους που έρχονται – δεν μπορεί να υπάρχουν διακοπές και καραντίνα”.

Συνεχίζοντας επανέλαβε πως “πρέπει να αισιοδοξούμε“, αλλά και πως “πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής“.

Ο κ. Βλατάκης υπογράμμισε την ανάγκη να “τρέξουν” οι εμβολιασμοί και στους εργαζόμενους του τουρισμού.

Θέσαμε αυτό το ζήτημα εδώ και δύο μήνες στον Υπουργό Τουρισμού, αλλά όλα έχουν σχέση με τις φαρμακευτικές και αριθμό εμβολίων” σημείωσε, χαρακτηρίζοντας τα εμβόλια ως ένα “δυναμικό εργαλείο“, και στο κομμάτι της υγείας ασφαλώς αλλά και σε επίπεδο ενός “δυναμικού marketing“.

Είναι, όπως εξήγησε ο κ. Βλατάκης, “εκ των ων ουκ άνευ, να είναι εμβολιασμένοι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό”, ώστε “να δώσουμε μία επιθυμητή εικόνα σε όσους έρθουν για διακοπές σε άλλη μία χρονιά κορωνοϊού“. Η ίδια διεκδίκηση γίνεται και για τους εργαζόμενους στην εστίαση.

Πλην του εμβολίου, μετράει η εκπαίδευση και η προσαρμογή του προσωπικού σε αυτές τις συνθήκες. Σύντομα λοιπόν θα έχουμε καλά νέα και ανακοινώσεις για τα σεμινάρια που έγιναν πέρυσι, με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.