Αγρια Ζωή Περιβάλλον

Δέλτα Εβρου: Κατέγραψε νέο ρεκόρ νανόκυκνων στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις

Δέλτα Εβρου: Κατέγραψε νέο ρεκόρ νανόκυκνων στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις

Το Δέλτα του Εβρου συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τις συγκεντρώσεις υδρόβιων πουλιών που φιλοξενεί, και φέτος, στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις, κατέγραψε νέο ρεκόρ νανόκυκνων, με τον αριθμό τους να πλησιάζει τις 11.000.

Την Κυριακή 16 Ιανουαρίου, το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Eβρου, Δαδιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Θράκης, συμμετέχοντας στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων (ΜΕΚΥΠ), οι οποίες γίνονται ταυτόχρονα σε πολλές χώρες του κόσμου, εκτίμησε το συνολικό πληθυσμό των πουλιών που ξεχειμωνιάζει στο Δέλτα του Eβρου.

Και στο τουρκικό τμήμα

Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε η μέτρηση και στο τουρκικό τμήμα του Δέλτα Εβρου από τούρκους ορνιθολόγους. Με αυτόν τον τρόπο αποτιμάτε η συνολική αξία του Δέλτα Εβρου για την ορνιθοπανίδα και στα δύο τμήματα.

Οι ΜΕΚΥΠ γίνονται κάθε χρόνο σε περισσότερες από εκατό χώρες, στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος καταγραφών, της οργάνωσης Wetlands International, εδώ και πενήντα χρόνια.

Για ακόμα ένα χειμώνα το Δέλτα του Εβρου μας εντυπωσιάζει με τις συγκεντρώσεις υδρόβιων πουλιών που φιλοξενεί. Εχουμε φέτος νέο ρεκόρ νανόκυκνων με τον αριθμό τους να πλησιάζει τις 11.000 (10.955 για την ακρίβεια).

Μεγάλοι και αυξανόμενοι πληθυσμοί ξεχειμωνιάζουν στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα και μετακινούνται ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα.

Σύνηθες φαινόμενο είναι να τρέφονται τις πρωινές ώρες στα ριζοχώραφα της Τουρκίας και να επιστρέφουν στην Ελλάδα κατά τις απογευματινές ώρες για την κούρνια τους, αν και αρκετές ημέρες, κυρίως όταν υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα, τους παρατηρούμε στο ελληνικό τμήμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Και τα φλαμίνγκο

Την ίδια συμπεριφορά με τους νανόκυκνους παρουσιάζουν και αρκετά άλλα είδη, με κυριότερα αυτών τα αγαπημένα σε όλους Φοινικόπτερα (Φλαμίνγκο) και τις Ψαλίδες, για τα οποία καταγράφηκαν πάνω από 5.000 και 3.500 άτομα αντίστοιχα.

Σημαντική και για ακόμα μια χρονιά η παρουσία των νανόχηνων, οι οποίες παρατηρούνται αποκλειστικά στα λιβάδια του Δυτικού Δέλτα.

Από αρπακτικά, παρατηρήθηκαν μεταξύ άλλων στικταετοί, τσίφτηδες, Θαλασσαετός, καλαμόκιρκοι, γερακίνες.

Καταμετρήθηκαν πάνω από 50.000 πάπιες με πολυπληθέστερα είδη τις πρασινοκέφαλες, τα σφυριχτάρια, τα κιρκίρια, τις χουλιαρόπαπιες, και τις βαρβάρες.

Αρκετά είναι τα παρυδάτια, οι ερωδιοί, οι κορμοράνοι, οι λαγγόνες και οι πελεκάνοι.

Συνολικά, σε όλο τον υγρότοπο (και τα δύο τμήματα) καταγράφηκαν 56 είδη, με πληθυσμό πάνω από 115.000 πουλιά, που έρχονται ακόμα μια φορά σε αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου και τροφής για τη διαβίωσή τους, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη αξία του για τη διαχείμασή τους.

Στο ελληνικό τμήμα καταγράφηκαν 65.000 πουλιά.

Πηγή: evros-delta.gr